Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Kipras līderi cer uz miera līgumu 2016.gadā

Kipras līderi svētdien noslēdza ar ANO atbalstu notiekošo miera sarunu 2015.gada ciklu cerībā, ka nākamgad izdosies noslēgt līgumu par sadalītās salas apvienošanos.

"Paturot prātā, ka taisnīgs un paliekošs noregulējums Kiprā būs piemērs plašākam reģionam, līderi pauž savu patieso cerību, ka 2016.gads atnesīs mieru, drošību un pārticību Kiprai un ne tikai tai," teikts kopīgajā paziņojumā.

Kipras Republikas prezidents Niks Anastasiads un starptautiski neatzītās Ziemeļkipras Turku Republikas ((ZKTR) līderis Mustafa Akindži "pauda gandarījumu par progresu, kas panākts līdz šim".

"Atzīstot, ka priekšā stāvošie uzdevumi ir sarežģīti", līderi ir "apņēmības pilni saglabāt sarunu pozitīvo virzību", teikts paziņojumā.

Ar mērķi "pēc iespējas ātrāk panākt vispārēju noregulējumu" līderu nākamās tikšanās ir ieplānotas 7., 14. un 29.janvārī.

Kipra ir sadalīta kopš 1974.gada, kad Turcijas karaspēks okupēja salas ziemeļu trešdaļu, reaģējot uz toreizējās Atēnu militārās huntas atbalstīto apvērsumu, kura mērķis bija apvienošanās ar Grieķiju. Kipras turki, reaģējot uz starpkopienu vardarbību, jau 1963.gadā pārtrauca savu darbību Kipras valdības institūcijās, bet 1983.gadā viņi pasludināja savu valsti Turcijas okupētajā salas daļā, ko atzīst vienīgi Ankara.

Kipras grieķu daļa 2004.gadā pievienojās ES, kamēr no Turcijas atbalsta atkarīgā ZKTR joprojām atrodas faktiskā starptautiskā izolācijā.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli

    Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

    Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

    Baltijas valstis

    Vairāk Baltijas valstis


    Eiropa

    Vairāk Eiropa


    ASV

    Vairāk ASV


    Krievija

    Vairāk Krievija


    Tuvie austrumi

    Vairāk Tuvie austrumi


    Cits

    Vairāk Cits