Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Kipras līderi uzskata, ka šogad ir iespējama vienošanās par salas apvienošanu

Kipras grieķu un turku daļu līderi ceturtdien paziņoja, ka šogad ir iespējama vienošanās par salas apvienošanu.

Viņi arī aicināja starptautisko sabiedrību finansēt miera procesa īstenošanu.

"Es uzskatu, ka 2016. var būt gads, kad mēs izbeigsim nepieņemamo "status quo"," Davosā notiekošā Pasaules Ekonomikas foruma laikā sacīja starptautiski atzītās Kipras Republikas prezidents Niks Anastasiadis.

Starptautiski neatzītās Ziemeļkipras Turku Republikas (ZKTR) prezidents Mustafa Akindži forumā norādīja, ka abi līderi "turpinās mūsu smago darbu, lai izbeigtu (...) problēmu un nobruģētu ceļu jaunām ekonomiskajām iespējām".

Abiem Kipras līderiem ceturtdien ir paredzēta tikšanās ar ANO ģenerālsekretāru Banu Gimunu.

Lai panāktu salas apvienošanu, ir jāatrisina virkne strīdu, tostarp par teritoriālajiem pārkārtojumiem, varas dalīšanu un īpašumtiesībām.

Ir parādījušās ziņas, ka ANO vēlas, lai referendums par salas apvienošanu notiktu jau šī gada martā.

Kipra ir sašķelta grieķu un turku sektoros kopš 1974.gada, kad salas ziemeļus okupēja Turcijas karaspēks pēc Grieķijas militārās huntas inspirēta valsts apvērsuma, kura nolūks bija Kipras pievienošana Grieķijai. Uz ziemeļdaļu tika pārvietoti visi Kipras turki, savukārt grieķus no ziemeļiem pārvietoja uz Kipras starptautiski atzītās grieķu valdības kontrolēto teritoriju dienvidos. Turklāt uz salas ziemeļdaļu ir pārcēlušies daudzi iebraucēji no Turcijas, kuru tagad ir vairāk nekā puse no apmēram 300 tūkstošiem Ziemeļkipras iedzīvotāju.

1983.gadā Kipras turku sektorā tika proklamēta Ziemeļkipras Turku Republika, kuru ir atzinusi tikai Turcija, kas teritorijā ir izvietojusi savu karaspēku. Turklāt Ankara neatzīst Kipras Republiku, kuras iedzīvotāju lielākā daļa ir grieķi un kura ir starptautiski atzīta valsts.

2004.gadā Kipras grieķu daļas iedzīvotāji referendumā noraidīja ANO plānu apvienot salu, un Eiropas Savienībā (ES) iestājās tikai Kipras grieķu daļa. Kipras turku daļas iedzīvotāji plānu referendumā atbalstīja, tomēr salas turku daļa varēs pievienoties ES, kad tiks panākts risinājums, kas ļaus atkalapvienot salas grieķu un turku daļas. Pašlaik starp abu kopienu pārstāvjiem notiek sarunas par Kipras problēmas atrisinājumu salas federalizācijas ceļā, taču tās lēni virzās uz priekšu.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli

    Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

    Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

    Baltijas valstis

    Vairāk Baltijas valstis


    Eiropa

    Vairāk Eiropa


    ASV

    Vairāk ASV


    Krievija

    Vairāk Krievija


    Tuvie austrumi

    Vairāk Tuvie austrumi


    Cits

    Vairāk Cits