Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Kipras miera sarunu sākums daudzsološs

Pēc četras stundas ilgās tikšanās ANO kompleksā, kas izvietots Nikosijas buferzonā, Kipras grieķu un turku līderi paziņoja, ka "nenogurstoši strādās", lai panāktu visaptverošu vienošanos par salas atkalapvienošanos.

"Sarunas noritēja ļoti pozitīvā gaisotnē, un es ticu, ka, strādājot tādā pašā veidā, varam cerēt uz progresu," pēc sarunām, kas atsākās pēc astoņu mēnešu ilga pārtraukuma, paziņoja starptautiski atzītās Kipras grieķu pārvaldītās daļas prezidents Niks Anastasiads.

Sarunas bija iespējams atsākt, jo aprīlī par pašpasludinātās Ziemeļkipras Turku Republikas (ZKTR) prezidentu tika ievēlēts par mēreno uzskatītais Mustafa Akindži, kas pārspēja nacionālistu Dervišu Eroglu.

Kipra ir sadalīta kopš 1974.gada, kad Turcijas karaspēks okupēja salas ziemeļu trešdaļu, reaģējot uz toreizējās Atēnu militārās huntas atbalstīto apvērsumu, kura mērķis bija apvienošanās ar Grieķiju.

Kipras turki, reaģējot uz starpkopienu vardarbību, jau 1963.gadā pārtrauca savu darbību Kipras valdības institūcijās, bet 1983.gadā viņi pasludināja savu valsti Turcijas okupētajā salas daļā, ko atzīst vienīgi Ankara.

Kipras grieķu daļa 2004.gadā pievienojās Eiropas Savienībai (ES), kamēr no Turcijas atbalsta atkarīgā ZKTR joprojām atrodas faktiskā starptautiskā izolācijā.

ANO īpašais vēstnieks Espens Barts Eide pavēstīja, ka abu kopienu līderi apsprieda savu "kopīgo vīziju" par Kipras atkalapvienošanos uz federāliem pamatiem un vienojās turpmāk tikties divreiz mēnesī.

Salas atkalapvienošanās ļautu abām pusēm cerēt uz simtiem miljoniem lielām investīcijām un strauju ekonomikas izaugsmi. Vienošanās ļautu Kipras turkiem atbrīvoties no savas atkarības no Turcijas, kas šobrīd faktiski finansē ZKTR un joprojām salas ziemeļdaļā izvietojusi 30 000 lielu militāro kontingentu.

Vienošanās uzlabotu arī drošības situāciju reģionā un pavērtu iespēju beidzot uzsākt Kipras piekrastē esošo bagātīgo energoresursu iegulu izstrādi.

Abas puses piektdien vienojās par vairākiem savstarpējās uzticības vairošanas pasākumiem, norādīja Eide.

Pirmais šāds uzticības žests no Anastasiada puses piektdien bija 28 mīnu lauku koordināšu atklāšana. Akindži, no savas puses, paziņoja, ka cilvēkiem, kas šķērsos vienu no septiņiem kontrolpunktiem ANO uzraudzītajā buferzonā, vairs nevajadzēs aizpildīt anketas.

Eide arī pavēstīja, ka abu kopienu līderi vienojušies par komisijas izveidi kopīgu kultūras pasākumu rīkošanai.

Tomēr visi uz atsāktajām sarunām neraugās ar tādu optimismu.

Ja sarunās izdosies panākt vienošanos par salas atkalapvienošanos, to vēl nāksies nodot apstiprināšanai abu Kipras kopienu referendumos.

Iepriekšējā vienošanās, kas arī tika panākta ar ANO starpniecību, 2004.gadā izgāzās. Lai gan Kipras turki savā referendumā to atbalstīja, grieķi vienošanos noraidīja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits