Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Kipras parlamenta vēlēšanās cieš lielāko partiju pozīcijas; iegūst populisti

Svētdien notikušajās Kipras parlamenta vēlēšanās izpaudusies vēlētāju neapmierinātība ar trīs gadus ilgušo ekonomikas lejupslīdi, daudziem balsstiesīgajiem paliekot mājās.

Tajā pašā laikā parlamentā pirmo reizi iekļuvuši divi galēji labējās Nacionālās tautas frontes (ELAM) pārstāvji, par kuriem balojuši 3,7% vēlētāju.

ELAM ir partija, kas 1974.gadā atbalstīja toreizējās Grieķijas militārās huntas inspirēto apvērsumu, kas savukārt izsauca Turcijas invāziju, kura noveda pie salas sadalīšanas.

Lai gan balsošana Kiprā formāli ir obligāta, vēlētāju aktivitāte svētdien sasniedza tikai 67%, kas ir līdz šim zemākais reģistrētais balsotāju aktivitātes līmenis.

Saskaņā ar pirmdien izsludinātajiem galīgajiem balsu skaitīšanas rezultātiem visvairāk balsu ieguvusi prezidenta Nika Anastasiada pārstāvētā centriski labējā Demokrātiskās apvienošanās partija (DISY), kuras veidotā valdība 2013.gadā noslēdza vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par Kipras finansiālās glābšanas programmu. Par DISY balsojuši 30% vēlētāju, un tā izcīnījusi 18 no 56 deputātu vietām, zaudējot divus mandātus.

Nedaudz atpaliek lielākā opozīcijas partija - komunisti (AKEL), kas ieguvuši 25% balsu un attiecīgi 16 deputātu vietas. Arī komunisti, salīdzinot ar 2011.gada vēlēšanu rezultātiem, zaudējuši trīs mandātus.

Kopumā parlamentā iekļuvušas astoņas partijas, un šādu politisko sadrumstalotību Kipra līdz šim nav pieredzējusi.

Tas domājams apgrūtinās Anastasiada centienus īstenot nepopulārās reformas, kuras pieprasa starptautiskie aizdevēji, lai gan centriski labējā Demokrātiskā partija (DIKO), kas prezidentam šajā jautājumā sniedza atbalstu, saglabājusi savu līdzšinējo pārstāvniecību - deviņus deputātus.

Vēl trīs mandātus izcīnījusi labējā Solidaritātes kustība (KA).

Parlamentā iekļuvusi arī Sociāldemokrātijas kustība (EDEK), kreisi populistiskā Pilsoņu alianse (SYPOL), kā arī Ekoloģijas un vides alianse (KOP).

Puse no svētdien ievēlētajiem deputātiem parlamentā iekļuvuši pirmo reizi.

DISY līderis Averofs Neofitu paziņojis, ka viņa vadītā partija ir vienīgā valdošā partija Eiropā, kas īstenojusi smagu taupības programmu, taču spējusi vēlēšanās saglabāt vadošās pozīcijas. Tomēr vienlaikus viņš atzina, ka politiķiem ir jāspēj atgūt zaudēto vēlētāju uzticība.

Jautājumam par Kipras atkalapvienošanos kampaņas laikā nebija vērā ņemama loma, jo abas lielākās partijas - gan valdošā DISY, gan opozīcijā esošā AKEL - atbalsta Anastasiada sāktās sarunas ar Kipras turku kopienas līderi par sašķeltās salas apvienošanu uz federālisma pamatiem.

Taču AKEL pozīciju novājināšanās var negatīvi ietekmēt sarunu gaitu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits