Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Kipras parlaments apstiprina pirmos no valdības piedāvātajiem finanšu stabilizācijas pasākumiem

Kipras parlaments piektdien vēlu vakarā beidzot apstiprinājis pirmos trīs no astoņiem ārkārtas pasākumiem, kurus iecerējusi valdība, kas izmisīgi cenšas saņemt Eiropas Savienības (ES) finansiālo atbalstu valsts glābšanai no bankrota.

Likumdevēji atbalstīja nacionālā solidaritātes fonda izveidi, nacionalizējot sabiedriskā un privātā sektora strādājošo pensiju uzkrājumus, kā arī kapitāla kontroles mehānismus, kuru mērķis ir nepieļaut līdzekļu aizplūšanu no grūtībās nonākušajām Kipras bankām, kad tās otrdien beidzot atsāks savu darbu.

Bez tam deputāti atbalstīja arī daudz pretrunīgāk vērtēto banku sektora restrukturizācijas plānu. Par banku restrukturizēšanu nobalsoja tikai 26 likumdevēji, kamēr 25 atturējās.

Centrālās bankas sagatavotais plāns paredz nodalīt tā dēvētos labos kredītus no sliktajiem. Tas īpaši attiecas uz lielāko kredītu izsniedzēju Tautas banku ("Laiki Bank").

Balsojums notika pēc ilgstošām partiju sarunām, kurās tiek meklēti ceļi, kā atrast 5,8 miljardus eiro pašu līdzekļu, lai varētu pretendēt uz starptautisko aizdevēju piedāvāto 10 miljardus lielo finansiālo atbalstu. Ja Kipra līdz pirmdienai nebūs atrisinājusi šo uzdevumu, Eiropas Centrālā banka (ECB) varētu apturēt Nikosijas ārkārtas finansēšanu.

Taču parlamentu gaida debates vēl par pieciem daudz smagākiem jautājumiem, tostarp par valdības iecerēto vienreizējo 15% lielo nodevu, ar kuru paredzēts aplikt visus Kipras bankās esošos depozītus, kas pārsniedz 100 000 eiro.

Otrdien parlaments noraidīja iepriekšējo šīs ieceres versiju, kas paredzēja ar diferencētu nodevu aplikt visus depozītus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits