Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kirgizstānas parlaments apstiprina jauno premjeru

Kirgizstānas parlaments trešdien premjerministra amatā apstiprināja pagājušajās nedēļās pēcvēlēšanu protestu gaitā no cietuma atbrīvoto opozīcijas partijas līderi Sadiru Džaparovu, šādi cenšoties sagatavot ceļu krīzes atrisinājumam pēc opozīcijas apstrīdēto parlamenta vēlēšanu rezultātu anulēšanas.

Parlaments jau sestdien ievēlēja Džaparovu premjera amatā, tomēr prezidents Sooronbajs Džeenbekovs atteicās šo lēmumu parakstīt, ja parlamentā nebūs kvoruma.

Uz trešdienas sēdi bija ieradušies vairāk nekā 80 no parlamenta 120 deputātiem, un Džaparovs tika apstiprināts amatā ar valdošās koalīcijas atbalstu.

Prezidents Džeenbekovs aizvadītās nedēļas protestu gaitā solīja, ka pēc premjerministra un valdības apstiprināšanas atkāpsies no amata.

Kirgizstānā 4.oktobrī notika parlamenta vēlēšanas, un atbilstoši oficiālajiem rezultātiem parlamentā iekļuva četras partijas, no kurām trīs atbalsta līdzšinējo valsts galvu.

Opozīcija atteicās vēlēšanu rezultātus atzīt, izraisījās protesti.

Naktī uz 6.oktobri protestētāji ieņēma parlamenta ēku, kur atrodas arī prezidenta birojs, kā arī atbrīvoja no ieslodzījuma eksprezidentu Almazbeku Atambajevu un vairākus opozīcijas līderus, arī opozīcijas partijas Mekenčil (Patriots) dibinātāju Džaparovu.

6.oktobrī Centrālā vēlēšanu komiteja parlamenta vēlēšanu rezultātus anulēja.

Sestdien Atambajevs atkal tika aizturēts, bet Džaparovs ievēlēts premjera amatā.

Sestdien Biškekā arī tika izsludināta komandantstunda.

Pēdējās dienās bijušas vairākas indikācijas, ka Džeenbekovam izdodas nostiprināt kontroli. Par vienu šādu pazīmi tika uzskatīta Atambajeva atkārtotā aizturēšana, savukārt otrdien parlaments spīkera amatā apstiprināja prezidentam tuvas partijas cilvēku, ļaujot noprast, ka ar Džaparovu panākts kompromiss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits