Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Labējie un centriski kreisie Izraēlas parlamentā ieguvuši vienādu mandātu skaitu

Izraēlā otrdien notikušajās parlamenta vēlēšanās labējā un centriski kreisā spārna politiskās partijas izcīnījušas vienādu mandātu skaitu, pēc 99,8% balsu saskaitīšanas paziņoja centrālā vēlēšanu komisija. Knesetā, kurā pavisam ir 120 vietas, kā labējo, tā centriski kreiso nometnei būs 60 deputāti.

Kaut arī līdzšinējā premjera Benjamina Netanjahu vadītais apvienotais saraksts Likud-Beitenu saņēmis visvairāk - 23,2% - balsu, salīdzinot ar iepriekšējām vēlēšanām, atbalsts šīm partijām ir krietni sarucis. Netanjahu gan sevi jau pasludinājis par vēlēšanu uzvarētāju un solījis izveidot maksimāli plašu koalīciju.

Eksperti tostarp paredz smagas koalīcijas sarunas un neizslēdz iespēju, ka Netanjahu bloks varētu palikt opozīcijā. Knesetā Netanjahu blokam būs 31 mandāts. Līdzšinējā sasaukuma parlamentā abām apvienotā saraksta partijām kopā bija 42 deputāti.

Otrajā vietā, gūstot labākus rezultātus, nekā prognozēts, ierindojusies bijušā televīzijas žurnālista Jaira Lapida vadītā centriskā partija Yesh Atid (Nākotne ir), kam šī bija debija vēlēšanās. Partija saņēmusi 14,2% balsu un ieguvusi 19 mandātus. Lapids iepriekš tika teicis, ka nepievienosies Netanjahu komandai, ja vien premjers nesolīs atjaunot miera procesu ar palestīniešiem. Tomēr tagad tikai pirms gada izveidotās partijas līderis aicina visus politiskos spēkus apvienoties valsts labā. Vēlēšanu rezultāti liecina, ka pilsoņi vēlas nacionālās vienotības valdības izveidošanu, sacīja Lapids.

Trešajā vietā ar 11,5% balsu un 15 mandātiem ir centriski kreisā Darba partija. Tās līdere Šellija Jahimoviča jau paudusi stingru apņēmību panākt, ka Netanjahu vairs nav valdības vadītājs. Partijas Shas un Ebreju māja ieguvušas katra pa 11 mandātiem, bet Toras apvienotais jūdaisms - septiņus mandātus. Šīs trīs partijas pārstāv labējo nometni. Pārējie mandāti tiks sadalīti centrisko, kreiso un arābu partiju starpā.

Uzzinot par vēlēšanu rezultātiem, otro vietu ieguvušās partijas Yesh Atid līderis Lapids sacīja, ka tikai kopīgiem spēkiem iespējams atrisināt samilzušās valsts problēmas - noregulēt finanšu situāciju, glābt vidusšķiru -, kā arī stāties pretī kritikai starptautiskajā arēnā. Arī līdzšinējais premjers Netanjahu pauda pārliecību, ka ir nepieciešams izveidot maksimāli plašu koalīciju. Gatavošanās darbam šajā virzienā jau sākusies, sacīja premjers. Jaunās valdības programma balstīsies piecos pamatpunktos, norādīja Netanjahu. Valdībai būs jārisina problēmas drošības jomā, cita starpā arī pretdarbojoties Irānas kodolprogrammai, jāpārvar finanšu krīzes sekas, jāturpina tiekties pēc miera ar kaimiņiem, jāsekmē vienmērīga pienākumu sadale un jāpanāk cenu samazināšanās, pirmkārt, jau mājokļu cenas.

Savukārt Darba partijas līdere Jahimoviča jau izteikusies pret tādas valdības veidošanu, kas strādātu Netanjahu vadībā. "Pastāv liela iespēja, ka Netanjahu valdībai pienācis gals, un mūs gaida varas maiņa. Es pielikšu visas iespējamās pūles, lai izveidotu koalīciju uz sociāli ekonomiskā pamata, koalīciju, kas cita starpā spēs virzīt valstisko procesu. (..) Es neļaušu palaist garām šo iespēju - mums ir jāaptur Netanjahu valdības ņirgāšanās par Izraēlas pilsoņiem," sacīja Jahimoviča.

No 32 partijām, kas piedalījās vēlēšanās, parlamentā iekļuvušas 12. Vēlēšanās piedalījušies 64% balsstiesīgo pilsoņu. Galīgie vēlēšanu rezultāti, pēc visa spriežot, tiks izziņoti ceturtdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits