Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Laikraksts: Lībijā aktivizējas nemiernieku rindās esošie islāmisti

Pēc ASV izlūkdienestu datiem, Lībijas nemiernieku rindās esošie džihādisti internetā aizvien aktīvāk dalās ar saviem plāniem gāzt jauno Lībijas valdību un izveidot islāma valsti, vēsta laikraksts The Washington Times.

Izdevums atsaucas uz kādu nenoslepenotu ASV "valdības ziņojumu", kas izplatīts pagājušajā otrdienā. Tajā teikts, ka islāmisti interneta forumos atklāti izstrādā islāma valsts radīšanas stratēģijas Lībijā pēc Muamara Kadafi režīma gāšanas. "Daudzi forumu dalībnieki iesaka pēc pārejas stadijas pārorientēties uz cīņu ar sekulāro uzskatu paudējiem nemiernieku vidū un Pagaidu nacionālās padomes biedriem," teikts ziņojumā. Tāpat forumos lasāmi aicinājumi "Lībijas tautai pavērst ieročus pret okupantiem – krustnešiem, kā arī pret kolaboracionistiem un nodevējiem".

Vienlaikus vairāki ASV administrācijas pārstāvji centušies mazināt šo faktu nozīmi, atzīmējot, ka šāda veida aicinājumi internetā ne vienmēr atspoguļo džihādistu patiesos plānus, piebilst laikraksts.

Pagaidām nav skaidrs, cik spēcīgi un ietekmīgi ir Lībijas islāmisti. Tajā pašā laikā viens no valsts nemiernieku redzamākajiem vadītājiem ir Abu Abdalla al Sadiks, ar Al Qaeda cieši saistītās Lībijas Islāma kaujas grupas (LIFG) bijušais līderis. Pašlaik viņš ir pazīstams ar Abdela Hakima al Hulidi Belhadža vārdu, un tieši viņš vadīja nemiernieku uzbrukumu pulkveža M. Kadafi rezidencei Tripolē, teikts rakstā.

Daudziem LIFG biedriem agrāk ir bijuši sakari ar Al Qaeda Sudānā, Afganistānā vai Pakistānā, savukārt citi pilnībā pārtraukuši attiecības ar Al Qaeda, izteicies kāds informētais avots ASV administrācijā. Amatpersona piebildusi, ka "pagaidām rodas iespaids, ka pēdējie piekrīt demokrātijas veidošanai Lībijā un ka šī LIFG frakcija neatbalsta Al Qaeda". "Tomēr mēs noteikti sekosim līdzi, vai viņi tiešām ieņem šādu pozīciju, vai tikai tēlo," piebildis laikraksta informācijas avots.

Jāpiebilst, ka šī gada martā bijušais Al Qaeda aktīvists, lībietis Nomans Benotmans intervijā laikrakstam izteicās, ka Lībijā pagrīdē darbojas aptuveni tūkstotis aktīvu džihādistu. Nav arī izslēgts, ka pēc M. Kadafi režīma krišanas valstī plāno atgriezties liels skaits islāmistu, kuri pametuši Lībiju iepriekšējos gados, bēgot no režīma represijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits