Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +21 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Laikraksts: Puse Šveices vīriešu ir Tutanhamona radinieki

Aptuveni puse Šveices vīriešu ir Senās Ēģiptes faraona Tutanhamona radinieki, secinājuši Cīrihes ģenētiķi, salīdzinot mūsdienu šveiciešu un leģendārā Ēģiptes valdnieka mumificēto mirstīgo atlieku DNS. Kā vēsta laikraksts The Times, Ēģiptes faraonam un lielai daļai šveiciešu ir kopīga haplogrupa – R1b1a2, bet tas savukārt nozīmē, ka viņiem bijis kopīgs sencis, kas dzīvojis Kaukāzā pirms apmēram 9500 gadiem.

Šāda radniecība "var izrādīties ne pārāk glaimojoša", ņemot vērā to, ka Tutanhamons, kā uzskata zinātnieki, cieta no anēmijas un šķielēja, tāpat viņam bija nepareizs zobu sakodiens. Viņš nāca pasaulē pēc tuvu radinieku laulības un mira 19 gadu vecumā, teikts rakstā. Jāpiebilst, ka 2010. gada sākumā vairāku valstu zinātnieki nonāca pie secinājuma, ka Tutanhamona nāves cēlonis bijusi malārija.

Tāpat The Times atgādina arī par tā dēvēto "Tutanhamona lāstu". Lords Karnarvons, Hovarda Kārtera ekspedīcijas, kura 1922. gadā atrada Tutanhamona kapenes, sponsors, mira 7 nedēļas pēc šī atklājuma. Baumo, ka vienlaikus ar viņu gājis bojā arī britu aristokrāta mīļotais suns, bet vēl neilgi pirms tam Karnavona kanārijputniņu aprijusi kobra. Pāris nedēļas pirms lorda Karnarvona nāves angļu rakstniece Marija Korelli brīdināja par "baisām sekām" ikvienam, kas ieies Tutanhamona kapenēs. Piecus mēnešus vēlāk mira arī lorda Karnarvona jaunākais brālis.

The Times norāda, ka, atbilstoši dažām ziņām, no 26 cilvēkiem, kas piedalījās kapeņu atvēršanā, seši pēc tam nav nodzīvojuši ilgāk par desmit gadiem. Savukārt kad 1970. gadā Tutanhamona dārgumi tika izstādīti Sanfrancisko, kāds policists, kuram bija uzticēts apsargāt faraona mūmijas masku, tiesas ceļā mēģināja saņemt kompensāciju par insultu, kas, viņaprāt, ticis piedzīvots lāsta dēļ. Viņa prasība gan tika noraidīta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits