Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Lidostās pārbaudīs gadžetus

Lielbritānija, kas, sekojot amerikāņu lūgumam, jau pastiprinājusi drošības pārbaudes lidostās, no kurām izlido tiešie avioreisi uz ASV, paziņojusi, ka turpmāk pasažieriem, kuri ielidos vai izlidos no valsts, būs jāpierāda, ka viņu elektroierīces ir darba kārtībā. Pretējā gadījumā var nākties palikt aiz borta.

Jaunās prasības ir saistītas ar rietumvalstu izlūkdienestu bažām, ka islāma teroristi cenšas radīt spridzekļus, kas spētu apiet lidostu drošības sistēmas, lai sarīkotu uzbrukumus pasažieru lidmašīnām.

Lielbritānijas Transporta ministrija izplatījusi aicinājumu aviopasažieriem pirms ceļojuma pārliecināties, ka viņu mobilo ierīču - viedtālruņu, klēpjdatoru, planšetdatoru vai portatīvo mūzikas atskaņotāju - un elektropiederumu, piemēram, bārdas dzenamo aparātu, baterijas nav izlādējušās.

"Saskaņā ar ASV ieteikumu atsevišķu avioreisu, kas ielido un izlido no Lielbritānijas, pasažieriem var pieprasīt parādīt, ka viņu rokas bagāžā esošās elektriskās ierīces var ieslēgt," teikts Transporta ministrijas paziņojumā. Ja ierīces nevarēs iedarbināt, tad tās nedrīkstēs ienest lidmašīnā, raksta BBC.

Aviokompānija British Airways brīdinājusi, ka pasažieriem, kuru ierīces nebūs uzlādētas, vajadzēs pārreģistrēties uz citu reisu vai arī atstāt tās lidostā. Uzņēmums sola, ka atstātās ierīces varēs atgūt pēc atgriešanās vai saņemot pa pastu.

Arī pazīstamajam britu miljardierim Ričardam Brensonam piederošā lidsabiedrība Virgin Atlantic paziņojusi, ka pasažieru atstātās izlādētās ierīces glabās lidostās. Sākotnēji uzņēmums informēja, ka ierīču glabāšanas izmaksas nāksies segt pasažieriem, bet vēlāk mainīja savu lēmumu.

Transporta ministrija piesardzības dēļ nav atklājusi, kurus aviomaršrutus jaunā prasība skars. Teorētiski tas nozīmē, ka elektroierīču pārbaudi var nākties iziet arī pasažieriem, kas lido no Rīgas uz Lielbritāniju. Aviācijas eksperti šaubās, ka tas attieksies uz pilnīgi visiem izejošajiem un ienākošajiem lidojumiem.

"Ir maz ticams, ka prasība ietekmēs līgumreisu no Mančestras uz Malagu vai lidojumu no Glāzgovas uz Krētu," uzskata laikraksta The Independent ceļojumu nodaļas redaktors Saimons Kelders. "Tajā pašā laikā lidojumus uz un no vietām, kas nesenā pagātnē ir saskārušās ar terorismu, piemēram, Ēģipte un Kenija, varētu pakļaut rūpīgākām pārbaudēm."

Visu Ulda Ķezbera rakstu lasiet ceturtdienas, 10. jūlija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits