Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Lisabonas līgumu apdraud Īrijas valdības nepopularitāte

Briseles augstākās vadības gaiteņos tuvākajās nedēļās varētu valdīt milzu satraukums un neziņa, jo ir liela iespēja, ka jau otro reizi Īrijas vēlētāji varētu noraidīt Eiropas Savienības (ES) reformu jeb tā saukto Lisabonas līgumu. Lai gan pirms dažiem mēnešiem ES un Īrijas vadība varēja atviegloti nopūsties, jo sabiedriskās domas aptaujas liecināja, ka šoreiz īri nolēmuši svarīgo dokumentu ratificēt, tomēr neilgā laikā Īrijas elektorāta domas strauji mainījušās.

Jaunākie dati rāda, ka kopš vasaras sākuma no 54 līdz 46% samazinājies to vēlētāju skaits, kas gatavi atbalstīt Lisabonas līguma apstiprināšanu. Ailītē "pret" ķeksīti plāno ievilkt 29% īru, bet svārstīgajai neizlēmušo grupai sevi pieskaita 25% balsstiesīgo, vēsta The Times. Tieši neizlēmušie vēlētāji pagājušā gada maijā nosvēra svara kausus pret līguma pieņemšanu.

Daudzi vēlētāji referendumu varētu izmantot kā protesta balsojumu pret Īrijas valdību, kuras popularitātes reitings ir katastrofāli zems. Tikai 11% valsts iedzīvotāju atbalsta premjera Braiena Kovena vadīto valdību, bet 85% ir neapmierināti ar tās darbu.

B.Kovenam priekšā smagi uzdevumi, jo iepriekš strauju uzplaukumu piedzīvojusī valsts tagad spiesta cīnīties ar Īrijas vēsturē smagāko ekonomisko krīzi. Bet B.Kovena vadītās partijas Fianna Fail sabiedrotā Zaļā partija paziņojusi — esot 40 pret 60 iespējamība, ka valdība varētu krist līdz šī gada beigām.

Tomēr Fianna Fail pārstāvošais Īrijas ārlietu ministrs Maikls Martins uzskata, ka situācija nav bezcerīga un ar milzu pūlēm politiķiem izdosies pārliecināt īru vēlētājus atbalstīt Lisabonas līgumu. "Priekšā ir nozīmīgs izaicinājums, tā būs ļoti saspringta kampaņa, kas prasīs daudz resursu un to aizrautību, kuri ir nostājušies "par" pusē," uzskata M.Martins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi notriekuši trīs raķetes

Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki naktī uz pirmdienu notriekuši trīs no sešām krievu raķetēm, paziņojis Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits