Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Mali hunta vēlas armijas pārvaldi trīs gadus

Varu Mali sagrābusī hunta vēlas, lai valsti nākamos trīs gadus pārvaldītu armijas vadīta pārejas administrācija, svētdien pavēstīja avots Rietumāfrikas valstu delegācijā un huntas amatpersona. Pučisti arī piekrituši atbrīvot gāzto prezidentu Ibrahimu Bubakaru Keitu.

"Hunta ir apstiprinājusi, ka tā vēlas trīs gadu pāreju, lai izvērtētu Mali valsts pamatus. Šo pāreju īstenos struktūra, ko vadīs karavīrs, kas arī būs valsts galva," pēc sarunām ar huntu sacīja avots Rietumāfrikas valstu ekonomiskās kopienas (ECOWAS) delegācijā.

Atbilstoši šai iecerei "valdības sastāvā pamatā būs karavīri", sacīja avots.

Huntas amatpersona ziņu aģentūrai AFP apstiprināja, ka "trīs gadu pārejas posmā būs armijas prezidents un valdība, kurā pamatā būs karavīri".

Karavīri piekrituši atbrīvot gāzto prezidentu, sacīja avots delegācijā un huntas amatpersona, norādot, ka viņš varēs atgriezties savās mājās galvaspilsētā Bamako.

"Ja viņš vēlēsies doties uz ārzemēm, lai ārstētos, arī tā nebūs problēma," sacīja avots delegācijā.

Kaut arī pučs izsaucis starptautisku nosodījumu, galvaspilsētas ielās prezidenta gāšanu svinēja tūkstošiem opozīcijas atbalstītāju.

Pēdējo mēnešu laikā Mali bija aktivizējusies protestu kustība pret līdzšinējo valdību, kas tiek vainota nespējā risināt samilzušās ekonomikas problēmas un tikt galā ar islāmistu nemierniekiem.

Āfrikas Savienība (ĀS) trešdien apturēja Mali līdzdalību organizācijā saistībā ar armijas sarīkoto apvērsumu. 55 dalībvalstu ĀS arī nosodījusi "nekonstitucionālo valdības maiņu" Mali.

Mali prezidents Keita, kuru otrdien sagrāba sadumpojušies karavīri, naktī uz trešdienu paziņoja par atkāpšanos no amata. Viņš arī apliecināja, ka tiek atlaista valdība un parlaments.

Pučisti trešdien neilgi pēc prezidenta Keitas paziņojuma par atkāpšanos no amata apliecināja, ka valstī pārņem pārejas pilnvaras.

Jau ziņots, ka Mali sākās dumpis armijas kazarmās, kas atrodas netālu no galvaspilsētas esošajā Kati, un dumpinieki sagrāba prezidentu Keitu, premjerministru Bubu Sisi, ekonomikas un finanšu ministru Abdulaji Dafi un parlamenta priekšsēdētāju Musu Tambini, kā arī vairākus bruņoto spēku komandierus.

Šādu karavīru rīcību nosodīja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs, Eiropas Savienība un ASV , kā arī Francija, kuras kolonija savulaik bija Mali.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits