Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Mali pagaidu prezidents noraida sarunu uzsākšanu ar islāmistiem

Mali pagaidu prezidents Dionkunda Traore ceturtdien noraidīja iespēju uzsākt sarunas ar islāmistu grupējumiem, kas deviņus mēnešus pārvaldījuši Mali ziemeļus. Intervijā Francijas radio RFI viņš apliecināja, ka ir gatavs saunām ar Azavādas Nacionālās atbrīvošanās kustību (ANAK) - sekulāro tuaregu organizāciju, kas vēlas panākt neatkarīgas tuaregu valsts izveidošanu.

Tostarp ne ar vienu no trim islāmistu grupējumiem, kas saistīti ar Al Qaeda un pērn pārņēma varu Mali ziemeļos, prezidents negrasās tikties. "Vienīgais grupējums, par kuru mēs esam gatavi domāt kā par sarunu partneri, ir ANAK, ja vien ANAK atsakās no teritoriālām pretenzijām," sacīja Traore.

Prezidents konkrēti norādīja, ka arī ar pašmāju islāmistu grupējumu Ansar Dine (Ticības aizstāvji) sarunas nav iespējamas. "Ir skaidrs, ka Ansar Dine tagad ir diskvalificēts, viņi nav tiesīgi piedalīties sarunās, lai arī kādās drānās viņi būtu satērpušies," sacīja Traore.

Šonedēļ grupējums, kas sevi dēvē par Azavādas Islāmisko kustību (AIK), paziņoja, ka ir atšķēlies no Ansar Dine. Tas norādīja, ka ir distancējies no reģionā dominējošā islāma radikāļu grupējuma Al Qaeda islāma Magribā (AQIM) un ir gatavs sarunām ar Mali centrālo valdību. "Šis stāsts par AIK nešķiet patiess," norādīja prezidents. "Bailes ir pārgājušas uz pretējo pusi, un viņi mēģina atrast izeju."

Kad pēc Muamara Kadafi režīma krišanas Lībijā reģions tika pārpludināts ar ieročiem, arī ANAK tika pie nopietna bruņojuma un 2012.gada janvārī uzsāka militāru ofensīvu. Tuaregu nemiernieki strauji virzījās uz dienvidiem, pēc martā Bamako notikušā puča nesastopot nekādu pretestību. Tomēr ar laiku viņus no varas atstūma AQIM, viens no tā atzariem un Ansar Dine, kuru bija izveidojis viens no ietekmīgākajiem tuaregu līderiem.

Francijas armijai, kas Mali konfliktā iesaistījās 11.janvārī, kopā ar Mali centrālās valdības karaspēku izdevies islāmistus padzīt no visiem trim lielākajiem valsts ziemeļdaļas centriem. Pēdējais no tiem - Kidalas pilsēta - franču un maliešu karaspēka kontrolē nonāca trešdien. Parīze gan ir uzsvērusi, ka ilgstošs atrisinājums ir panākams, vienīgi uzsākot sarunas centrālās valdības un Mali ziemeļdaļas tautas leģitīmo pārstāvju starpā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits