Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Mediji: Ēģiptieši referendumā atbalsta jauno konstitūciju

Ēģiptes iedzīvotāji referendumā apstiprinājuši valsts jauno konstitūciju, vēsta valsts oficiālie mediji. Balsošana referendumā notika divās kārtās, jo daudzi tiesneši atteikušies piedalīties balsošanas uzraudzīšanā.

Pirms nedēļas balsošana notika Kairā, Aleksandrijā un vēl astoņās provincēs, bet sestdien pie urnām devās vēlētāji pārējā valsts teritorijā. Kā ziņo Ēģiptes oficiālie mediji, saskaņā ar neoficiālajiem datiem, par jauno konstitūciju nobalsojuši 64% balsotāju. Kopumā referendumā piedalījušies 32% balsstiesīgo iedzīvotāju.

Konstitūciju atbalsta pie varas esošie islāmisti, bet kategoriski noraida sekulāri noskaņotā opozīcija. Vēlēšanas notika pastiprinātos drošības apstākļos un iecirkņus apsargāja gan policija, gan armija, jo valsti atkal pārņēmuši asiņaini nemieri, kas sākās pēc tam, kad prezidents Muhameds Mursi izsludināja dekrētu par ārkārtas pilnvaru uzņemšanos.

Neilgi pēc tam Pārstāvju sapulce, kurai bija uzticēta jaunā valsts pamatlikuma sagatavošana, sasteigtā kārtā apstiprināja jaunās konstitūcijas projektu un Mursi nekavējoties izsludināja referendumu. Pārstāvju sapulci pilnībā kontrolē islāmisti, jo sekulāri un liberāli noskaņotās opozīcijas pārstāvji to jau iepriekš bija pametuši

Lai gan Mursi, piekāpjoties protestētājiem, dekrētu par savu pilnvaru paplašināšanu atsauca, viņš atteicās atcelt izsludināto referendumu par jauno konstitūciju. Opozīcija, kas apvieno kreisās partijas, sociālistus, kristiešus, kuri sastāda desmit procentus no 83 miljonus lielā ēģiptiešu kopskaita, kā arī liberālāk noskaņotos musulmaņus, apsūdz Mursi centienos panākt tādas konstitūcijas apstiprināšanu, kas neatspoguļo visu sabiedrības slāņu vēlmes. Tomēr opozīcija tā arī nenāca klajā ar aicinājumu referendumu boikotēt.

Pēc konstitūcijas apstiprināšanas divu mēnešu laikā jāsarīko parlamenta vēlēšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits