Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Mihails Prohorovs esot savu vecāku, nevis Kremļa projekts

«Es vienmēr esmu bijis savu vecāku projekts un vienmēr lēmumus esmu pieņēmis pats,» apgalvo Krievijas trešais bagātākais cilvēks Mihails Prohorovs, kurš kandidē nākamsvētdien paredzētajās Krievijas prezidenta vēlēšanās. Viņam regulāri jāatbild uz jautājumu, vai viņš patiesībā nav «Kremļa projekts» jeb oficiālās varas «leģitimizēts» oponents, kura uzdevums ir radīt ilūziju, ka vēlēšanās notiek sacensība.

M. Prohorovu var uzskatīt par šo prezidenta vēlēšanu melno zirdziņu, kurš starp citiem izceļas ne tikai ar savu garo augumu (203 centimetri), bet ir arī pirmais oligarhs, kurš nolēmis iesaistīties cīņā par Kremļa vadītāja krēslu. Ir skaidrs, ka miljardieris nebūs šo vēlēšanu triumfators, taču viņš ir atsvaidzinājis prezidenta amata pretendentu sarakstu, kurā arī šoreiz atrodami «mūžīgie» prezidenta amata kandidāti premjerministrs Vladimirs Putins, kuram paredz pārliecinošu uzvaru, komunistu līderis Genādijs Zjuganovs un nacionālists Vladimirs Žirinovskis.

Uzzināja no avīzes

Iesauka «Kremļa projekts» 46 gadus vecajam M. Prohorovam pielipa pēc tam, kad pagājušā gada maijā viņš tika iecelts par labējās partijas Taisnā lieta priekšsēdētāju. Partija tika radīta ar toreizējā Kremļa polittehnologa Vladislava Surkova svētību. M. Prohorovs amerikāņu izdevumam The New Yorker apgalvo, ka viņš nav iesaistījies partijā Kremļa mudināts. Viss esot noticis daudz prozaiskāk - viņš esot atsaucies uz avīzē izlasīto aicinājumu kļūt par jaunās partijas biedriem.

Tomēr dažas nedēļas pirms 4. oktobrī notikušajām Valsts domes vēlēšanām viņš faktiski tika padzīts no paša vadītās partijas. Taisnās lietas kongresā pret M. Prohorovu vērsās vairāki partijas reģionālo nodaļu vadītāji, kuri uzskatīja, ka miljardieris pārāk vienpersoniski vada partiju un vēlas radikāli mainīt Krievijas valsts iekārtu. M. Prohorovs paziņoja, ka atkāpjas, un aicināja sev pievienoties arī citus Taisnās lietas biedrus, lai veidotu jaunu partiju. Pagājušajā nedēļā viņš informēja, ka jaunā partija tapšot pēc prezidenta vēlēšanām.

Decembrī miljonārs paziņoja, ka kandidēs 4. martā paredzētajās prezidenta vēlēšanās. Savā priekšvēlēšanu kampaņā viņš būtībā sola izdarīt to, kas tika pieprasīts plašajos protestos pēc decembrī notikušajām Valsts domes vēlēšanām, kuras Krievijas opozīcija uzskata par viltotām.

M. Prohorovs ir paziņojis, ka, kļūstot par prezidentu, viņš īstenos plašas politiskās reformas, kas paredzētu atcelt drakoniskās prasības jaunu politisko spēku reģistrēšanai, atjaunot tiešas reģionālo vadītāju vēlēšanas, samazināt prezidenta kalpošanas termiņu no pašreiz noteiktajiem sešiem gadiem uz četriem gadiem. Viņš arī uzskata, ka valstij ir jāpārdod tai piederošās akcijas mediju uzņēmumos.

M. Prohorovs uzskata, ka Krievija mūžīgi nevar balstīt savu ekonomiku uz energoresursiem. «Ekonomikā notiks pozitīvas pārmaiņas tikai pēc tam, kad mēs būsim izveidojuši jaunus uzņēmumus, izbūvējuši jaunus ceļus un attīstījuši inovatīvas tehnoloģijas,» kādā priekšvēlēšanu pasākumā sacījis bagātnieks, kuram pieder hibrīdautomobiļu rūpnīca Sanktpēterburgas apkaimē. Viņš arī atbalsta ciešāku politisko un ekonomisko Krievijas sadarbību ar Eiropas Savienību (ES), jo «Krievija un ES nevarēs izdzīvot viena bez otras».

Putinu nekritizēs

Krievijā, kas 90. gados piedzīvoja skarbas ekonomiskās reformas, vienkāršie iedzīvotāji tradicionāli nicina bagātniekus. Viņuprāt, tie ir vainīgi, ka valsts, kurai pieder milzīgas dabas bagātības, nav kļuvusi par plaukstošu ekonomiku. Arī M. Prohorovs pie turības tika, 90. gadu sākumā kopā ar kompanjoniem privatizējot Noriļskas niķeļa ieguves un pārstrādes kombinātu, kas vēlāk tika pārdēvēts par Norilsk Nikel, par daudz zemāku cenu nekā tā patiesā vērtība.

Ņemot vērā M. Prohorova turību, ko amerikāņu ekonomikas izdevums Forbes lēš 13 miljardu dolāru (6,89 miljardi latu) apmērā, viņš nevar cerēt uz pensionāru un cilvēku ar zemiem ienākumiem balsīm, kuras, visticamāk, nonāks pie «stabilitātes garanta» V. Putina vai komunista G. Zjuganova. Viņa elektorāts ir labi izglītoti jaunieši un vidusšķira, kas strauji veidojas Krievijā. Viņu atbalsta arī slavenības. Piemēram, populārā dziedātāja Alla Pugačova piedalās M. Prohorova priekšvēlēšanu reklāmas klipā. Pēdējās socioloģiskās aptaujas rāda, ka viņš vēlēšanās varētu saņemt aptuveni 5% vēlētāju atbalstu.

M. Prohorovs radījis neatkarīga un liberāli domājoša cilvēka tēlu, tomēr daudzi viņam pārmet izvairīšanos no V. Putina kritizēšanas. Miljardieris atbild, ka nevēlas balstīt savu priekšvēlēšanu kampaņu uz premjera pelšanu, jo «šodien tikai slinkie nekritizē Putina kungu».

Tomēr politologs Sergejs Šeļins šaubās, ka M. Prohorovs ir pilnībā neatkarīga politiskā figūra. «Ir skaidrs, ka savas politiskās aktivitātes viņš sāka kā Kremļa projekts. Tomēr nesenā protestu viļņa laikā viņš ir ieguvis lielāku neatkarību. Taču joprojām mums jāsaprot, ka viņš ir uzņēmējs, bet mūsu valstī bizness nevar būt pilnīgi neatkarīgs no varas vertikāles,» S. Šeļins sacīja interneta izdevumam The St. Petersburg Times.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits