Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

NASA Mēness zondes sasniegušas Zemes pavadoņa orbītu

Savienoto Valstu kosmosa aģentūras (NASA) divas Mēness gravitācijas izpētes zondes GRAIL-A un GRAIL-B iegājušas Zemes pavadoņa orbītā, vēsta NASA interneta vietnē.

Divas GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) zondes, kuru uzdevums ir Mēness gravitācijas lauka precīzas kartes sastādīšana, tika palaistas 10. septembrī. Mēness gravitācijas lauka karte palīdzēs speciālistiem noskaidrot Zemes pavadoņa izcelšanos un šī procesa detaļas.

Ceļam līdz Mēnesim pa sarežģītu, maksimālas ekonomijas režīmam paredzētu trajektoriju zondēm bija nepieciešami 3,5 mēneši. Abas Mēness zondes, kuru vērtība ir pusmiljards ASV dolāru, programmētas veikt pētījumus autonomi, bez pastāvīgas speciālistu kontroles no Zemes.

Tuvākajos divos mēnešos aparāti pakāpeniski „savilks” savas orbītas, lai tās maksimāli pietuvotos aplim. Sākot ar 2012. gada martu aparāti 82 dienas riņķos ap Mēnesi 55 kilometru attālumā no Zemes pavadoņa virsmas, sinhroni nosūtot uz Zemi telemetriskos datus.

Kopš 1959. gada ir īstenotas 109 Mēness izpētes misijas, tāpat uz pavadoņa virsmas izkāpuši 12 cilvēki, tomēr zinātnieki joprojām nevar viennozīmīgi atbildēt uz jautājumu, kā tieši izveidojies Zemes pavadonis.

Atbilstoši mūsdienu priekšstatiem, Mēness izveidojies pirms 4,6 miljardiem gadu, pēc Zemes sadursmes ar debess ķermeni Teiju, kura izmēri bijuši aptuveni līdzīgi Marsa izmēriem. Nesen tika arī izvirzīta hipotēze, ka šīs sadursmes rezultātā izveidojies nevis viens, bet gan divi mēneši, kuri pēc tam „saplūduši” vienā debess ķermenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits