Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

NASA satelīta atlūzas nokritušas Klusajā okeānā

ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) satelīta "Upper Atmosphere Research Satellite" (UARS) atlūzas ir nokritušas nomaļā rajonā Klusā okeāna dienvidos, otrdien pavēstīja NASA.

Satelīts sestdien nokrita uz Zemes. Eksperti lēš, ka no aptuveni sešas tonnas smagā satelīta Zemi sasniegušas tikai atlūzas ar kopējo svaru ap 495 kilogramiem, bet pārējā satelīta daļa sadegusi Zemes atmosfērā.

Kopīgais kosmosa operāciju centrs ASV Gaisa spēku Vandenberga bāzē Kalifornijas štatā ir noskaidrojis, ka UARS iegājis atmosfērā virs Klusā okeāna vietā, kuras koordinātas ir 14,1 grādi dienvidu platuma un 170,2 grādi rietumu garuma, tātad Samoas salu apkārtnē. Atlūzas ir izkliedētas 480 līdz 1300 kilometru attākumā no šīs vietas. 

Satelīts, dodoties uz austrumiem, šķērsoja Kluso okeānu, Kanādu, Atlantijas okeānu, Āfriku un Indijas okeānu.

UARS ap Zemi riņķoja 20 gadu un bija paredzēts Zemes augšējo atmosfēras slāņu izpētei. Tas tika palaists 1991.gada septembrī, satelīta darbība tika pārtraukta 2005.gadā. Šā gada 7.septembrī NASA paziņoja, ka gaidāma nekontrolēta UARS nokrišana uz Zemes, radot minimālu apdraudējumu sabiedrībai.

10,6 metrus garais satelīts, kura diametrs bija 4,6 metri, bija viens no lielākajiem cilvēku būvētajiem kosmosa objektiem, kas nekontrolēti šķērsojuši atmosfēru.

Tuvāko trīs mēnešu laikā uz Zemes iespējama arī vācu teleskopa ROSAT (Rontgensatellit) nokrišana. Tas sver 2400 kilogramu un pret Zemi varētu triekties līdz 400 kilogramiem smagi gabali, iepriekš rakstīja vācu žurnāls "Der Spiegel". Saskaņā ar pēdējiem aprēķiniem ROSAT nokrišana iespējama oktobra beigās. Tā kā teleskops satur detaļas, kas iztur ļoti augstu temperatūru, Zemi varētu sasniegt vairāk potenciāli bīstamu atlūzu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits