Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

NATO ģenerālsekretārs, Eiropadomes prezidents un ASV prezidents nosoda Trampa draudus neaizstāvēt alianses valstis

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, Eiropadomes prezidents Šarls Mišels un ASV prezidents Džo Baidens svētdien nosodīja bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa izteikumus, ka viņš neaizstāvētu alianses dalībvalstis, kas nepiešķir pietiekami daudz līdzekļu aizsardzībai.

Stoltenbergs uzsvēra, ka Trampa teiktais grauj visu NATO dalībvalstu, arī ASV, drošību. 

"Jebkuri pieļāvumi, ka sabiedrotie neaizsargās cits citu, grauj mūsu visu drošību, tostarp ASV drošību," sacīts Stoltenberga paziņojumā.

Ģenerālsekretārs norādīja, ka šādi izteikumu "paaugstina risku Amerikas un Eiropas karavīriem".

"Es sagaidu, ka neatkarīgi no tā, kurš uzvarēs prezidenta vēlēšanās, ASV paliks spēcīga un uzticīga NATO sabiedrotā," uzsvēra Stoltenbergs.

Mišels nodēvēja Trampa izteikumus par neapdomīgiem.

"Transatlantiskā alianse 75 gadus ir bijusi amerikāņu, kanādiešu un eiropiešu drošības un labklājības pamatā," Mišels ierakstīja saziņas platformā "X".

"Neapdomīgi paziņojumi par NATO drošību un solidaritāti kalpo tikai [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina interesēm" un "tie nesniedz lielāku drošību vai mieru pasaulei," viņš uzsvēra.

"Gluži pretēji, tie vēlreiz uzsver, ka Eiropas Savienībai steidzami jāturpina attīstīt sava stratēģiskā autonomija un jāiegulda līdzekļi aizsardzībā," norādīja Eiropadomes prezidents.

Baidens nosauca Trampa izteikumus par bīstamiem.

"Donalda Trampa atzīšanās, ka viņš plāno dot Putinam zaļo gaismu vēl lielākam karam un vardarbībai, nežēlīgā uzbrukuma brīvajai Ukrainai turpināšanai un savas agresijas izvēršanai arī pret Polijas un Baltijas valstu iedzīvotājiem, ir šausminoša un bīstama," sacīts Baidena paziņojumā.

Tramps, kurš ir ticamākais Republikāņu partijas kandidāts rudenī gaidāmajās valsts galvas vēlēšanās, sestdien paziņoja, ka mudinātu Krieviju uzbrukt NATO dalībvalstij, kas nepiešķir pietiekami daudz līdzekļu aizsardzībai.

Runājot priekšvēlēšanu mītiņā Dienvidkarolīnas štata Konvejā, Tramps apgalvoja, ka viņa prezidentūras laikā NATO sanāksmē kādas lielas alianses dalībvalsts prezidents viņam esot jautājis, vai ASV aizstāvētu NATO valsti, kas neatvēl pietiekami daudz līdzekļu aizsardzībai, gadījumā, ja tai uzbruktu Krievija.

"Viens no prezidentiem no lielas valsts piecēlās un teica: "(..) Ja mēs nemaksājam un mums uzbrūk Krievija, vai jūs mūs aizsargāsiet?"," sacīja Tramps.

"Es teicu: "Jūs neesat samaksājuši? (..) Nē, es jūs neaizsargāšu. (..) Es mudinātu viņus [Krieviju] darīt, ko, pie velna, viņi grib. Jums ir jāmaksā," sacīja eksprezidents.

NATO līgums paredz, ka dalībvalstīm jāaizstāv jebkura bloka valsts, kurai tiek uzbrukts.

Alianses valstis ir apņēmušās aizsardzībai piešķirt ne mazāk kā 2% iekšzemes kopprodukta (IKP), taču lielākā daļa NATO dalībvalstu militārajiem izdevumiem atvēl mazāk.

Baltā nama preses pārstāvis sestdien paziņoja, ka bijušais prezidents "mudina slepkavnieciskus režīmus iebrukt mūsu tuvākajās sabiedrotajās [valstīs]", un nosauca šos Trampa izteikumus par "drausmīgiem un satriecošiem".

Viņš piebilda, ka Trampa sacītais "apdraud Amerikas nacionālo drošību, globālo stabilitāti un mūsu pašmāju ekonomiku".

Tramps jau sen kritizē NATO un to, ka, viņaprāt, ASV jāuzņemas pārmērīgs finansiālais slogs, lai garantētu pārējo bloka valstu aizsardzību.

Trampam ir vislielākās izredzes tikt izvirzītam par Republikāņu partijas kandidātu novembrī paredzētajās prezidenta vēlēšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits