Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

NATO karavīri Afganistānā tiks atkārtoti apmācīti, kā izvairīties no civiliedzīvotāju upuriem

Afganistānā dislocētie starptautiskie spēki līdz 5.decembrim tiks atkārtoti apmācīti, kā nepieļaut civiliedzīvotāju bojāeju bruņotajā cīņā pret nemierniekiem, otrdien paziņoja prezidenta Hamida Karzai birojs.

NATO komandēto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) pārstāvis apstiprināja, ka rīkojums atkārtoti apmācīt karavīrus tiešām ir izdots, taču atteicās atklāt, vai tā izpildes termiņš ir 5.decembris.

Karzai birojs atsaucas uz spēku komandiera ASV ģenerāļa Džona Alena vēstuli. Tajā Alens norāda, ka izdevis rīkojumu "visām vienībām veikt atkārtotu apmācību par spēka pielietošanas metodēm pret nemierniekiem, vienlaikus aizsargājot afgāņu civiliedzīvotājus". "Ne vēlāk kā 5.decembrī vienības man apstiprinās, ka tās izpildījušas šo rīkojumu," teikts vēstulē.

Tajā Alens arī atklāj, ka uzdevis izmeklēt incidentus, kuros cietuši mierīgie iedzīvotāji, un licis gādāt, ka šādi gadījumi neatkārtojas.

Pašlaik pret kaujiniekiem Afganistānā cīnās ap 140 000 ārvalstu karavīru, no tiem aptuveni 100 000 ir amerikāņu militārpersonas. Jautājums par mierīgo iedzīvotāju upuriem jau desmit gadus ilgušā Afganistānas kara laikā aktualizējies ne reizi vien, raisot spriedzi kara izpostītās valsts attiecībās ar tās atbalstītājiem Rietumos.

Ārvalstu spēku komandieri gan skaidro, ka talibi un citi kaujinieki nereti slēpjas starp vietējiem iedzīvotājiem, cerot šādi pasargāt sevi no ārzemju karavīriem, taču starptautiskie karavīri rīkojas saskaņā ar stingru reglamentu, kura mērķis ir pēc iespējas minimizēt civiliedzīvotāju upuru iespējamību.

Vēl pagājušajā nedēļā Karzai apsūdzēja ISAF spēkus septiņu mierīgo iedzīvotāju bojāejā gaisa uzlidojumu laikā Kandahāras provinces Zhari rajonā. Savukārt svētdien šajā pašā apkaimē dzīvību zaudēja trīs sievietes un viens bērns, koalīcijas spēku mīnai trāpot civiliedzīvotāju mājai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits