Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Nigērijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais līderis, sākušies nemieri

Sestdien aizvadītajās Nigērijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais valsts galva Gudlaks Džonatans, liecina galīgie rezultāti.

Pēc balsu apkopošanas no 36 štatiem, kā arī galvaspilsētas federālā apgabala Centrālā vēlēšanu komisija paziņoja, ka Džonatans saņēmis vairāk nekā 22 vēlētāju atbalstu, bet par viņa tuvāko sekotāju bijušo militārās huntas līderi Muhamadu Buhari nobalsojuši 12 miljoni vēlētāju.

Džontanam izdevies iegūt vismaz 25% balsu divās trešdaļās no Nigērijas štatu, kas ir nepieciešams, lai gūtu uzvaru jau pirmajā vēlēšanu kārtā.

Tikmēr pats Džonatans pirmdien mudinājis pārtraukt nemierus, kas pēc vēlēšanām izcēlušies vairākās valsts daļās, galvenokārt ziemeļos.

"Es ar dziļām skumjām esmu saņēmis ziņas par sporādiskajiem nemieriem atsevišķās valsts daļās, kas saistīti ar pagājušās sestdienas vēlēšanām," teikts prezidenta paziņojumā. "Es aicinu visus iesaistītos pārtraukt nevajadzīgo un nevēlamo rīcību, it īpaši laikā, kad šīs diženās valsts iedzīvotāji veltījuši daudz pūļu brīvu un godīgu vēlēšanu nodrošināšanai."

Tāpat viņš mudina "visus politiskos līderus, jo īpaši prezidenta amata kandidātus, vērsties ar lūgumu pie saviem atbalstītājiem nepieļaut turpmāku vardarbību valsts stabilitātes, miera un labklājības vārdā".

Jau ziņots, ka, izplatoties ziņām par it kā notikušu rezultātu falsifikāciju, vairākos valsts reģionos izraisījušies nemieri, pirmdien apliecināja vietējie iedzīvotāji un policija.

Ielu protesti vispirms sākušies valsts ziemeļu daļā - Kadunas un Sokoto štatu daļās, bet Bauči un Gombes štatos mājām pielaista uguns.

"Uz Sokoto pilsētu nosūtīti drošības spēki, lai savaldītu nemierīgos jauniešus, kas uz ielām protestējot dedzina ugunskurus," apliecina Sokoto pilsētas pārstāvis Almustafa Sani.

Kā valsts otrajā lielākajā pilsētā Kano Kadunas štatā novēroja ziņu aģentūras AFP reportieris, ielās izgājuši protestējoši jaunieši, kuri aptur garām braucošās automašīnas un pieprasa, lai to pasažieri pauž atbalstu Buhuri.

Bariņš demonstrantu ar koka dēļiem situši divus cilvēkus, kuri, secinot pēc apģērba, bija kristieši.

Ielās sakurti ugunskuri, bet skolas un veikali slēgti.

Izskanējusi pagaidām neapstiprināta informācija, ka Zarijas pilsētā valsts ziemeļu daļā aizdedzināta baptistu baznīca.

Zarijā aizdedzināta arī viceprezidenta Namadi Sambo māja un no vietējā cietuma atbrīvoti daudzi ieslodzītie.

Tiek saņemtas ziņas, ka uguns pielaista arī tradicionālā valdnieka - Zarijas emīra - pilij.

"Šodien šeit notikuši plaši nemieri," stāsta vietējais iedzīvotājs Mahmuds Aliju. "Protestētāji nodedzinājuši viceprezidenta rezidenci un emīra pili, kā arī iebrukuši cietumā un atbrīvojuši daudzus ieslodzītos."

Vēl kāds pilsētas iedzīvotājs Musa Ibrahims telefonsarunā norāda, ka "situācija kļūst aizvien satraucošāka. Zarijas lielākajās ielās pulcējas protestētāji, satiksme ir apturēta".

Tāpat tiek saņemtas ziņas par vairākiem bojāgājušajiem dažādos valsts reģionos.

Kudunas štatā, kur atrodas arī Zarijas pilsēta, tiek ziņots arī par uzbrukumiem valdošās partijas amatpersonu dzīvesvietām. Dzirdams šāvienu troksnis. Pavalstī izsludināta komandantstunda.

Policija informē, ka kārtības nodrošināšanai iesaistīti papildspēki, taču sīkākas ziņas netiek sniegtas.

Kadunas pilsētā kādā viesnīcā sestdienas naktī nograndis sprādziens, ievainojot astoņus cilvēkus, liecina policijas sniegtā informācija.

Nemieri pirmdien pārmetušies arī uz valsts vidienē esošo Džosas pilsētu, kur patrulē helikopteri, bet karavīri gaisā raida brīdinājuma šāvienus.

Džosā, kuru jau gadiem ilgi plosa asiņainas sadursmes starp kristiešiem un musulmaņiem, ielās izgājuši protestētāji, bet pilsētā izvietotie karavīri nekavējoties steiguši demonstrantus izklīdināt, novēroja AFP reportieris.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits