Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ņujorkā sākas bēgļu problēmai veltīts starptautisks samits (papildināts 10:49)

Apvienotajās Nācijās pirmdien sākas samits par bēgļu krīzi pasaulē, kas izvērtusies par lielāko kopš Otrā pasaules kara.

Tas ir pirmais šāda veida samits, kas veltīts bēgļiem un migrantiem, bet to jau aizēnojis Sīrijas konflikts un ASV un Krievijas centieni apturēt vardarbību šajā pilsoņkara nomocītajā valstī.

Plānots, ka pasaules līderi samitā pieņems politisku deklarāciju, ko cilvēktiesību aizstāvju organizācijas jau kritizējušas kā nepietiekamu atbildi šai nopietnajai problēmai.

Organizācija "Amnesty International" jau nodēvējusi šo samitu par "garām palaistu" iespēju nākt klajā ar globālu plānu, bet "Human Rights Watch" (HRW) norādījusi, ka tādas valstis kā Brazīlija, Japāna un Dienvidkoreja uzņēmušas pavisam niecīgu skaitu bēgļu, bet Krievija gandrīz vispār nevienu.

Pašreiz pasaulē apkārt klīst rekordliels skaits cilvēku - 65 miljoni, bēgot no konfliktiem, nabadzības un represijām. Tostarp 21 miljons cilvēku gaida, kad tiks pārvietoti uz citām labākām vietām.

Sīrijas pilsoņkarš, kas ilgst jau sesto gadu, licis pamest mājas deviņiem miljoniem cilvēku un vēl četri miljoni cilvēku devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm, tostarp mērojot bīstamo ceļu pāri jūrai uz Eiropu.

Samits par bēgļu krīzi ievadīs augsta līmeņa diplomātijas nedēļu Ņujorkā, kur notiks arī ANO Ģenerālā asambleja, kur šogad uzmanības centrā būs Sīrijas konflikts.

Pamiera vienošanos, ko Sīrijā palīdzēja panākt Krievija un ASV, apdraudējuši jauni uzbrukumi Alepo un ASV koalīcijas uzlidojumi, kuros dzīvību zaudēja vairāki desmiti Sīrijas armijas karavīru. Vašingtona apgalvo, ka tas noticis netīšām.

Sarunās pirms samita ANO ģenerālsekretāra Bana Gimuna ierosinājums pārvietot 10% bēgļu tika izsvītrots no nesaistošās deklarācijas projekta.

"Mēs patiešām nejūtam, ka pastāvētu spēcīga politiskā griba," norādīja labdarības organizācijas "Pasaules mediķi" ("Medecins du Monde") prezidente, paužot sevišķas bažas par bērnu likteni bēgļu gaitās, īpaši, ja viņi nošķiras no ģimenēm.

ANO dalībvalstis gatavojas vienoties par ANO Bēgļu aģentūras izvirzīto mērķu sasniegšanu. Aģentūra vēlas panākt 5% bēgļu pārvietošanu, norādīja ANO ģenerālsekretāra pārstāve.

Tas nozīmētu, ka 2017.gadā jāpārvieto 1,1 miljons bēgļu. Salīdzināšanai 2015.gadā tika pārvietoti tikai 100 000, norādīja Bana pārstāve.

"Tas ir desmit reizes vairāk. Pakāpeniski lietas mainīsies," viņa piebilda.

ASV prezidents Baraks Obama otrdien Ņujorkā vadīs vēl otru bēgļu problēmai veltītu samitu, kurā piedalīsies aptuveni 40 valstis. Tajā līderi gatavojas nākt klajā ar jauniem priekšlikumiem palīdzības palielināšanai.

Saistībā ar Ņujorkā notikušo sprādzienu un gatavojoties ANO Ģenerālajai asamblejai pastiprināti drošības pasākumi.

Ņujorkas Manhetenas rajonā sestdienas vakarā notika sprādziens, kurā tika ievainoti 29 cilvēki, bet neviena cietušā dzīvība nav apdraudēta. Eksplozija notika aptuveni trīs kilometrus no ANO mītnes.

Sprādziens Ņujorkā notika vairākas stundas pēc tam, kad ASV Ņūdžersijas štata mazpilsētā Sīsaidpārkā sestdien eksplodēja cauruļbumba neilgi pirms tūkstošiem cilvēku apkaimē gatavojās piedalīties piecu kilometru labdarības skrējienā par godu jūras kājniekiem un jūrniekiem. Šajā sprādzienā neviens cilvēks necieta.

Ņujorkas mērs Bils de Blāzio svētdien solīja "lielāku kā jebkad" policijas klātbūtni, lai aizsargātu ANO.

ASV Iekšzemes drošības ministrija "aktīvi seko līdzi un piedalās izmeklēšanā" gan Ņujorkas, gan Ņūdžersijas sprādzienā, paziņoja ASV iekšzemes drošības ministrs Dže Džonsons.

"Visi rajoni Ņujorkā, kas saistīti ar ANO Ģenerālo asambleju, tādēļ tiks pakļauti ārkārtīgi augsta līmeņa novērošanai un drošībai," paziņoja ministrs.

ASV prezidentam Barakam Obamam pirmdien Ņujorkā paredzētas tikšanās ar Ķīnas un Irākas premjerministriem, un prezidents plāno pavadīt nakti Ņujorkā, kur otrdien piedalīsies samitā par globālo bēgļu krīzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits