Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Olmerta atkāpšanās apdraud miera procesu

Izraēlas premjerministra Ehuda Olmerta paziņojums par drīzo atkāpšanos draud apturēt Tuvo Austrumu miera procesu, līdz noskaidrosies viņa pēctecis, ceturtdien rakstīja gan ebreju, gan arī arābu avīzes. Abu pušu amatpersonas gan sola atlikušajos E.Olmerta darba mēnešos turpināt sarunas un pauž cerību noslēgt miera līgumu jau līdz gada beigām.

Savā amatā Izraēlas valdības vadītājs varētu palikt līdz pat 2009.gada sākumam, ja 17.septembrī ievēlētais valdošās partijas Kadima jaunais līderis nespēs izveidot koalīciju, un valstī nāksies rīkot ārkārtas vēlēšanas. Šādu iznākumu ceturtdien atbalstīja arī opozīcija, ziņo Reuters. "Šī valdība nonākusi strupceļā. Nav nekādas starpības, kurš vadīs Kadima, jo viņi visi ir šīs valdības pieļauto kļūdu virknes daļa," Izraēlas radio sacīja opozīcijas līderis un bijušais premjerministrs Benjamins Netanjahu. Sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka konservatīvi noskaņotā B.Netanjahu popularitāte tautā ir lielāka nekā abiem reālākajiem amata kandidātiem no E.Olmerta partijas: ārlietu ministrei Cipi Livni un transporta ministram, bijušajam armijas komandierim Šaulam Mofazam.

Palestīnas prezidenta Mahmūda Abāsa pārstāvis Nabils Abū Rdainahs ceturtdien apgalvoja, ka Izraēlas "iekšējās lietas" viņiem ir vienaldzīgas. "Palestīniešu pašpārvalde runās ar Izraēlas premjerministru neatkarīgi no tā, vai tas ir Olmerts vai kāds cits. Palestīniešu pašpārvaldei rūp tikai tas, lai Izraēlai būtu miera sarunām gatavs premjerministrs," viņu citē Ha"aretz. No pašlaik reālākajiem E.Olmerta pēctečiem salīdzinoši labvēlīgāk pret Palestīnu noskaņota ir C.Livni, bet abi pārējie vairākkārt uzsvēruši stingras nostājas nepieciešamību sarunās, par galveno uzdevumu nosakot Izraēlas drošību, ne miera panākšanu par katru cenu, raksta The Jerusalem Post. B.Netanjahu arī nav slēpis savu nepatiku pret Irānu, salīdzinot to ar agresīvāk noskaņotu nacistisko Vāciju.

Miera plāns bija viena no E.Olmerta valdības prioritātēm, taču pēdējos mēnešos to aizēnoja korupcijas skandāli, kuros Izraēlas premjers bija iesaistījies pirms stāšanās amatā. Pret viņu ierosināta kriminālizmeklēšana par kukuļņemšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Kopš tā laika E.Olmertam regulāri nācās uzklausīt aicinājumus atkāpties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits