Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

papildināta - Minskas metro spridzinātājiem piespriež nāvessodu nošaujot

Baltkrievijas Augstākā tiesa piespriedusi terora akta (sprādziena) Minskas metro šī gada 11. aprīlī sarīkotājiem, 1986. gadā dzimušajiem Vitebskas iedzīvotājiem Dmitrijam Konovalovam un Vladislavam Kovaļovam nāvessodu nošaujot, vēsta aģentūra RIA Novosti, atsaucoties uz savu korespondentu tiesas zālē.

Pirms tam tiesa atzina D. Konovalovu par vainīgu tiešā terorismā (viņš uzstādīja metro spridzekli un to iedarbināja) un sprāgstvielu izgatavošanā, bet V. Kovaļovu – par vainīgu līdzdalībā (viņš nogādāja spridzekli uz īrētu dzīvokli) un varas iestāžu neinformēšanā par uzbrukuma gatavošanu.

Bez tam tiesa abus apsūdzētos atzina par vainīgiem terora akta īstenošanā 2008. gadā Minskā, Baltkrievijas Neatkarības dienā 3. jūlijā, kad tika ievainoti 55 cilvēki. D. Konovalovs, kā secināja tiesa, sarīkoja sprādzienu, bet V. Kovaļovs nepaziņoja par gatavoto noziegumu. Tāpat abi atzīti par vainīgiem divu sprādzienu sarīkošanā 2005. gada 14. un 22. septembrī Vitebskā, kuru rezultātā ievainojumus guva vairāk nekā 50 cilvēki.

Jāatgādina, ka šī gada 11. aprīlī sprādzienā Minskas metro stacijā Oktjabrjskaja gāja bojā 15, bet ievainojumus guva vairāk nekā 200 cilvēki. Spridzeklis tika iedarbināts ar tālvadības mehānismu, kad vakara sastrēgumstundas laikā stacijā iebrauca vilciens.

D. Konovalovs un V. Kovaļovs tika aizturēti nākošajā dienā pēc terora akta Minskas metro. Tiesas prāva sākās 15. septembrī, bet 14. novembrī Baltkrievijas prokuratūra lūdza piespriest abiem apsūdzētajiem nāvessodu. Savukārt šorīt, 30. novembrī, Augstākā tiesa atzina D. Konovalovu un V. Kovaļovu par vainīgiem terorismā. Baltkrievija ir vienīgā valsts Eiropā, kur joprojām tiek piespriests nāvessods.

Jāuzsver, ka D. Konovalovs procesa gaitā atteicās no iepriekš sniegtajām liecībām, bet V. Kovaļovs no savām liecībām atteicās vēl izmeklēšanas laikā, apgalvojot, ka tās sniedzis spiediena un fiziskas ietekmēšanas rezultātā.

„Es lūdzu mainīt man noteikto drošības līdzekli. Apsolu neslēpties no izmeklēšanas, pildīt tiesas prasības un pēc pirmā aicinājuma ierasties tiesā. Es saprotu, ka esmu apsūdzēts smaga nozieguma izdarīšanā, taču es neesmu izdarījis šo noziegumu un neesmu bijis ar to saistīts. Izmeklēšanas gaitā es sniedzu liecības, kādas no manis tika prasītas, pirms nopratināšanām man teica, ka sacīt. Man teica, ka jāpieturas pie šīm liecībām arī turpmāk, dēvējot to par palīdzību izmeklēšanai,” V. Kovaļova vienā no tiesas sēdēm teikto citē interneta medijs Gazeta.ru.

Prokurors savukārt uzstāja, ka nekādas varmācības pazīmes nav atklātas un nav arī ziņu, ka pret V. Kovaļovu būtu vērsts psiholoģisks spiediens. Tāpat apsūdzība uzsvēra, ka uz viena no nesprāgušajiem spridzekļiem atrasti D. Konovalova pirkstu nospiedumi, un šis fakts neapstrīdami fiksēts vēl pirms vainīgo aizturēšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits