Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

papildināta - Vēlēšanu rezultāti Moldovas komunistiem dod vairākumu parlamentā

Moldovas Komunistiskā partija apstrīdētajās parlamenta vēlēšanās saņēmusi 49,48% balsu, iegūstot 60 vietas parlamentā, paziņoja Moldovas Centrālā vēlēšanu komisija pēc visu balsu saskaitīšanas, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz AFP. Līdz ar to komunistiem parlamentā pietrūkst vienas vietas, lai garantētu tās izraudzītā prezidenta kandidāta ievēlēšanu. Moldovas prezidenta kandidātam parlamentā jāsaņem trīs piektdaļas jeb 61 deputāta atbalsts.

Kā trešdien paziņoja Moldovas Centrālā vēlēšanu komisija, opozīcijas Liberālā partija saņēmusi 13,14% balsu, iegūstot 15 vietas parlamentā, bet liberāldemokrāti saņēmuši 12,43% balsu, ieņemot 15 vietas parlamentā. Opozīcijas alianse "Mūsu Moldova" saņēmusi 9,77% balsu jeb 11 vietas. Vēlēšanu komisija arī paziņoja, ka tā garantē opozīcijas partiju pārstāvjiem iespēju pārbaudīt vēlētāju sarakstus, vēsta LETA.

Moldova trešdien apsūdzējusi kaimiņvalsti Rumāniju par līdzdalību otrdienas vardarbīgo opozīcijas protestu rīkošanā galvaspilsētā Kišiņevā. Tos trešdienas rītā apspieda policijas specvienības. Arī Krievija izteikusi aizdomas, ka Bukareste ir iesaistīta Kišiņevas notikumos. Rumānija kategoriski noraidīja šos apgalvojumus un paziņoja, ka, par spīti saspīlējumam, turpinās atbalstīt Moldovas centienus tuvināties rietumvalstīm. Trešdienas vakarā demonstranti atkal pulcējās Kišiņevā un atskanēja aicinājumi ieņemt arī valdības ēku.

"Mēs zinām, ka aiz šīm nekārtībām stāv konkrēti spēki no Rumānijas. Tam apliecinājums ir arī Rumānijas karogi, kuri tika pacelti virs valsts institūcijām Kišiņevā," trešdien sacīja Moldovas prezidents Vladimirs Voroņins, tiekoties ar pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem. "Mēs neko tamlīdzīgu nepieļausim," viņu citē aģentūra Reuters. Viņš Rumānijas vēstnieci Lidiju Gucu pasludināja par persona non grata un parakstīja rīkojumu par viņas izraidīšanu no Moldovas. Moldova drīzumā pastiprinās kontroli uz robežas ar Rumāniju, kā arī tikšot ieviests vīzu režīms, piebilda V.Voroņins.

Krievija atbalsta Voroņinu

Pēc šiem paziņojumiem Moldovas prezidentu atbalstīt metās Krievija, kura apgalvoja, ka grautiņi Kišiņevā bija mēģinājums iedragāt Moldovas suverenitāti, norādot uz spēkiem, kas vēloties šīs valsts atkalapvienošanos ar Rumāniju. "Mēs visi redzējām, zem kādiem karogiem notika šī vardarbība, un ceram, ka Eiropas Savienība (ES) izdarīs visnopietnākos secinājumus," teikts Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova paziņojumā.

Rumānija noliedza pret sevi izvirzītās pretenzijas. "Šīs apsūdzības ir provokācija. Nav pieļaujams, ka komunistu vara Kišiņevā atbildību par Moldovas Republikas iekšējām problēmām noveļ uz Rumāniju," teikts Rumānijas Ārlietu ministrijas paziņojumā. Tomēr Rumānija arī turpmāk atbalstīs Moldovas ciešāku saikni ar ES, tajā piebilsts. Šīs valstis saista valodas, kultūras un vēsturiskas saites.

Trešdien pēcpusdienā Bukareste paziņoja, ka Moldova slēgusi robežu ar Rumāniju un savā teritorijā atļāvusi iebraukt tikai saviem pilsoņiem, kuri dzīvo kaimiņvalsts pierobežas pilsētās.

Vardarbība var atsākties

Trešdien Kišiņevas centrā vismaz līdz vakaram valdīja miers. Vairāki simti protestētāju pulcējās pie valdības ēkas, bet nesāka asas darbības. Viņi tomēr izmēdīja klātesošos policijas specvienības kaujiniekus, kuri bloķēja blakus esošās ielas. No rīta policijai bija izdevies atbrīvot protestētāju ieņemtās prezidenta kancelejas un parlamenta ēkas.

Moldovas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka nemieru laikā aizturēti 193 cilvēki, pret kuriem izvirzītas apsūdzības marodierismā, huligānismā un par kaušanos publiskā vietā. V.Voroņins paziņoja, ka nekārtību dalībnieki tiks stingri sodīti saskaņā ar Moldovas likumiem. "Ļoti nopietnas represijas" pret varas kritiķiem prognozēja opozīcijas līderis Vlads Filats.

"Nemieri varētu turpināties un izvērsties vēl plašāki un vardarbīgāki. Valdība apsūdz opozīciju nemieru vadīšanā, bet īstenībā tie bija spontāni un pārsvarā tajos piedalījās studenti," sacīja politikas pētniece Joanna Gorska.


(papildināta ar pirmajām divām rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits