Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Par pasaules ietekmīgāko cilvēku Forbes atkal atzīst Obamu

ASV prezidents Baraks Obama atguvis pirmo vietu žurnāla Forbes veidotajā pasaules ietekmīgāko cilvēku sarakstā, apsteidzot Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu un pagājušā gada uzvarētāju - Ķīnas prezidentu Hu Dzjiņtao, kurš tagad noslīdējis līdz trešajai vietai.

Obama, kurš 2009. gadā bija saraksta galvgalī, pērn bija spiests piekāpties Dziņtao, taču šogad atkal izvirzījies pirmajā vietā, pateicoties vairākiem panākumiem ārpolitikā, kas gūti, neskatoties uz iekšpolitiskajām grūtībām, kuras radījusi grūtā situācija ASV ekonomikā.

"Protams, viņa darbavietu likumprojekts ticis izķidāts, viņa sarunas par parāda griestiem - izsmietas, un viņa popularitāte ir kritusies, apdraudot viņa pārvēlēšanu, taču Obama šogad ir atguvis planētas visietekmīgākās personas pozīcijas," norāda Forbes. "Kāpēc? Neskatoties uz pārejošo [pārliecību] par Amerikas norietu, ASV, neapšaubāmi, joprojām ir visvarenākā valsts pasaulē ar lielāko un visinovatīvāko ekonomiku un bīstamāko armiju."

"Bez tam vienīgais leģitīmais Obamas konkurents uz šo titulu - pagājušā gada uzvarētājs, Ķīnas prezidents Hu Dzjiņtao, zaudē savu ietekmi, pateicoties aiziešanai no politiskā amata," uzsver žurnāls.

"Otrajā vietā ir Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins, kurš šogad ir gatavs atgūt Krievijas prezidenta amatu no viņam lojālā izkārtnes prezidenta Dmitrija Medvedeva," turpina Forbes.

Tajā pašā laikā Vācijas kanclere Angela Merkele ierindojusies tikai ceturtajā vietā, bet viņai seko Informācijas tehnoloģiju koncerna Microsoft vadītājs Bils Geitss, Saūda Arābijas karalis Abdulla, pāvests Benedikts XVI, ASV Federālo rezervju sistēmas (FRS) vadītājs Bens Bernanke un sociālās komunikācijas vietnes Facebook dibinātājs Marks Cukerbergs. Pirmo desmitnieku noslēdz Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons.

Otro pasaules ietekmīgāko cilvēku desmitnieku ievada Indijas Nacionālā kongresa prezidente Sonja Gandija, kurai seko Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidents Mario Dragi un Francijas prezidents Nikolā Sarkozī.

Starp tiem, kuri atstājuši 70 ietekmīgāko cilvēku sarakstu, ir interneta vietnes WikiLeaks dibinātājs Džūljens Asānžs un bijušais Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektors Dominiks Štrauss-Kāns.

Nāve no saraksta svītrojusi arī informāciju tehnoloģiju giganta Apple līdzdibinātāju Stīvu Džobsu un teroristiskās organizācijas Al Qaeda līderi Osamu bin Ladenu.

Tikmēr sarakstā iekļuvuši divi noziedznieki - meksikāņu narkotirgoņu karteļa Sinaloa boss Hoakins Gusmans Loera ierindojies 55.vietā, bet 57.pozīcijā atrodams Mumbajas organizētās noziedzības smagsvars Davuds Ibrahims Kaskars.

Pilns saraksts atrodams interneta adresē www.forbes.com/power.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits