Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Pastiprina pārbaudes pasaules lidostās

Kopš pirmdienas visiem aviopasažieriem, kuri ASV ierodas no vai caur 14 valstīm, kuras Vašingtona uzskata par terorisma veicinātājām, jāiziet pastiprinātas drošības pārbaudes. Bet izlases kārtībā stingrākām pārbaudēm var tikt pakļauti pasažieri arī jebkurā citā valstī. Lidostā Rīga papildu drošības pasākumi reisiem uz ASV ieviesti jau pagājušā gada nogalē, Dienu informēja lidostas pārstāvis Mārtiņš Langrāts.


Skenēs pilnībā


ASV papildu pārbaudes ievieš pēc tam, kad 25.decembrī 23 gadus vecais nigērietis Umars Faruks Abdulmutallabs neveiksmīgi mēģināja uzspridzināties lidmašīnā, kas no Nīderlandes galvaspilsētas Amsterdamas devās uz ASV pilsētu Detroitu.

Pastiprinātajām pārbaudēm tiks pakļauti pasažieri no Irānas, Kubas, Sīrijas un Sudānas jeb valstīm, kuras ASV Valsts departaments uzskata par terorisma finansētājām, kā arī no desmit ar terorismu saistītām valstīm - Afganistānas, Alžīrijas, Irākas, Jemenas, Libānas, Lībijas, Nigērijas, Pakistānas, Saūda Arābijas un Somālijas.

ASV Transportēšanas drošības departaments rekomendējis lidostu drošības darbiniekiem veikt attiecīgo pasažieru iztaustīšanu, pārbaudi ar sprāgstvielu detektoru un viņu rokas bagāžas apskati. Savukārt tuvākajā laikā vairākumā lidostu ASV, Lielbritānijā, Vācijā un Nīderlandē tiks ieviesti cilvēka ķermeņa pilnīgas skenēšanas aparāti. Pašlaik šādi skeneri ir 19 lidostās ASV.

Visticamāk, tieši šīs ierīces trūkums Shipholas lidostā Amsterdamā ļāva U.F.Abdulmutallabam ar apakšveļā paslēptām sprāgstvielām iekļūt lidmašīnā. Parasti lietotais metāla detektors tās neatklāja. Nīderlande paziņojusi, ka pilna cilvēku skenēšana valsts lidostās tiks sākta trīs nedēļu laikā, bet Vācijā tuvākajos mēnešos veiks skeneru testēšanu un sāks tos izmantot šogad, raksta The Local.de.

Cilvēktiesību aizstāvji asi kritizējuši jaunos drošības pasākumus. «Tas ir ekstrēmi un ļoti bīstami,» uzskata Amerikas arābu pretdiskriminācijas komitejas pārstāvis Navars Šora. «Pēkšņi cilvēki tiek saistīti ar terorismu tikai tāpēc, ka viņi nāk no noteiktām valstīm.»


Eiropā pagaidām pa vecam


Novērojumi gan liecina, ka pirmdien vairākumā Eiropas lidostu pirms reisiem uz ASV papildu pasažieru pārbaudes netika veiktas. Vācijā visās lidostās tika pastiprināta drošība pēc neveiksmīgā Ziemassvētku uzbrukuma, bet pirmdien nekādi papildu pasākumi netika ieviesti, vēsta AP. Spānijas lidostās pirms lidojumiem uz ASV atsevišķi nav pārbaudīti cilvēki no 14 valstīm, ko Vašingtona uzskata par terorisma veicinātājām, informējušas anonīmas amatpersonas. Starp Eiropas valstīm arī neesot vienprātības par pasažieru pilnīgu skenēšanu.

Dažas stundas pēc jauno drošības pasākumu izsludināšanas notika incidents Ņuarkas starptautiskajā lidostā Ņūdžersijas štatā ASV, kur kāds vīrietis bez pārbaudes iegāja lidostas drošības zonā. Incidenta dēļ tika slēgts viens no lidostas termināļiem, pasažierus evakuēja no šīs zonas un vēlreiz pārbaudīja, bet vairākām lidmašīnām neļāva pacelties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits