Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Paziņoti ikgadējās Antinobela prēmijas laureāti

Ceturtdien tika paziņoti ikgadējās Antinobela prēmijas (Ig Nobel Prize)  jeb tā dēvētās Šnobela prēmijas laureāti, vēsta laikraksts The Guardian. Prēmijas laureāti apbalvojumus saņēma no īsto Nobela prēmiju laureātu rokām, un to pasniegšana notika ASV Hārvarda universitātē.

Prēmija, kuru iedibināja humora žurnāls Annals of Improbable Research, tika pasniegta jau 22. reizi. Šo apbalvojumu, kas dibināts 1991. gadā un iecerēts kā parodija par Nobela prēmiju, pasniedz par pētījumiem, kuri „sākumā izsauc smieklus, bet pēc tam izraisa dziļas pārdomas”, teikts organizatoru paziņojumā.

Piemēram, 2012. gada prēmijas fizikā laureāti izstrādājuši matemātisku frizūras – zirgastes modeli, analizējot frizūras formas un kustības. Citu atzīmēto pētījumu autori noskaidroja, kāpēc kafija šļakstās, cilvēkam ejot ar tasi rokās (par vaininieci atzīta nevienmērīga gaita), kāpēc Eifeļa tornis šķiet mazāks, ja pieliec galvu pa kreisi, kā arī par atklājumu, ka ar jaudīgu skeneri iespējams fiksēt pat beigta laša smadzeņu darbību,” teikts rakstā. 

Nomināciju vidū ir arī Šnobela miera prēmija, ko šogad izpelnījās Krievijas kompānija SKN, kuras inženieri izstrādājuši metodi, kā vecas sprāgstvielas pārvērst par dimantiem, lakoniski ziņo avīze.

Savukārt ar zirgastes fizikas pētījumiem Kembridžas zinātnieks Reimonds Goldšteins un viņa kolēģi nodarbojās pēc kompānijas Unilever pasūtījuma. Kā paziņojuši zinātnieki, zirgastes matemātiskais modelis palīdzēs pilnveidot termoizolācijas materiālus, jo apraksta tāda materiāla, kas sastāv no mikrošķiedrām ar konkrētu elastību un viļņainību, īpašības un evolūciju.

Šnobela prēmijas neiroloģijā laureāti ir Kalifornijas universitātes psihologs Kreigs Benets un viņa kolēģi, kuri veica beigta Atlantijs laša smadzeņu skenēšanu ar magnētiskās rezonanses metodi – un uztvēra signālu. Pēc K. Beneta vārdiem, tas ir brīdinājums neirologiem – lai nekļūdītos nejaušu signālu dēļ, nepieciešams izmantot absolūti drošas metodes.

Savukārt uz jautājumu, kāpēc Eifeļa tornis šķiet mazāks, ja galvu pieliec pa kreisi, atbildi centusies sniegt Nīderlandes psiholoģe Anita Ērlanda, kura ir pārliecināta: cilvēku domas ir „skaitļu līnija, kur mazi skaitļi atrodas pa kreisi, bet lielākie – pa labi”.

„Prēmiju literatūrā saņēma ASV valdības Grāmatvedības pārvalde par ziņojumu par ziņojumiem par ziņojumiem, kurā rekomendē sagatavot ziņojumu par ziņojumu par ziņojumiem par ziņojumiem (for issuing a report about reports about reports that recommends the preparation of a report about the report about reports about reports),” teikts rakstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits