Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Pēc nemieriem Kazahstānā amatus zaudē vairākas augstas amatpersonas

Pēc vardarbīgajām sadursmēm, kurās Kazahstānas naftas resursiem bagātajā Manghistau apgabalā pagājušajā nedēļā gāja bojā vismaz 16 cilvēki, ceturtdien amatu zaudējis apgabala gubernators, vairāki valsts enerģētikas uzņēmuma vadošie darbinieki, kā arī prezidenta Nursultana Nazarbajeva znots.

Kā informēja Ārlietu ministrijas pārstāvis, "bijušais iekšlietu ministrs un senators Bauržans Muhamedžanovs nomainījis Krimbeku Kušerbajevu Manghistau apgabala gubernatora amatā".

Savukārt par sava znota Timura Kulibejeva atlaišanu paziņoja pats Nazarbajevs. Kulibajevs bija valsts holdingkompānijas Samruk-Kazyna vadītājs. Samruk-Kazyna tiek uzskatīta par vienu no ietekmīgākajām institūcijām Kazahstānā.

Kulibajevs līdz šim tika uzskatīts par ticamāko Nazarbajeva pēcteci. Vēl šā gada jūlijā prezidenta galvenais padomnieks Jermuhamets Jertisbajevs, paziņoja, ka "Kulibajevs spēs turpināt prezidenta stratēģisko kursu, ja radīsies ārkārtas situācija valsts vadītāja pēkšņas aiziešanas gadījumā".

Jāatgadina, ka piektdien policijas sadursmēs ar streikojošajiem strādniekiem Žanaezenā tika nogalināti vismaz 15 cilvēki. Savukārt sestdien, policijai atklājot uguni pret protestētājiem, kuri bloķēja dzelzceļa sliedes, Kazahstānas rietumu daļā tika nogalināts viens cilvēks.

Reaģējot uz šiem nemieriem, kas Kazahstānā ir bezprecedenta notikums, Nazarbajevs pilsētā uz 20 dienām izsludināja ārkārtas stāvokli.

Manghistau apgabalā streiki notiek jau kopš maija, tomēr varasiestādes noliedz, ka nekārtības būtu saistītas ar darba strīdiem, bet Nazarbajevs nekārtību dalībniekus nodēvējis par huligāniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits