Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Pentagons: Civiliedzīvotāju slaktiņu Afganistānā sarīkoja viens karavīrs

Slaktiņu, kurā naktī uz svētdienu Afganistānā tika nogalināti 16 mierīgie iedzīvotāji, sarīkoja viens amerikāņu karavīrs, pirmdien paziņoja Pentagons. Iepriekš bija izskanējušas ziņas, ka uzbrukumā piedalījušies vairāki karavīri.

Karavīra identitāte netiek atklāta, taču, kā liecina izskanējusī informācija, par afgāņu civiliedzīvotāju slepkavību atbildīgs aptuveni 30 gadu vecs trīs bērnu tēvs.

Vienlaikus Pentagons pirmdien noraidīja aicinājumus slaktiņa rīkotāju tiesāt Afganistānā. ASV Aizsardzības ministrija sola tiesāt karavīru Savienoto Valstu militārajā tiesā. Karavīra tiesāšanu Afganistānā pieprasījuši Afganistānas likumdevēji.

Notikušā apstākļi joprojām ir neskaidri, taču tiek ziņots, ka bruņotais karavīrs agrā svētdienas rītā izgājis no militārās bāzes Kandahāras provincē. Viņš iegājis vairākās mierīgo iedzīvotāju mājās, nogalinot 16 cilvēkus, tostarp deviņus bērnus un trīs sievietes.

Varasiestādes nav izskaidrojušas notikušā apstākļus, taču izskanējušas ziņas, ka slaktiņu sarīkojušais karavīrs bijis alkohola reibumā vai viņam bijis nervu sabrukums. Pentagons apstiprinājis, ka pēc atgriešanās militārajā bāzē karavīrs pats pieteicies atbildīgajām militārpersonām. Slaktiņu sarīkojušais karavīrs iepriekš dienējis arī Irākā.

Afganistānas prezidents Hamids Karzai svētdien asi nosodīja "nepiedodamo uzbrukumu" afgāņu mierīgajiem iedzīvotājiem. "Kad ASV spēki apzināti nogalina afgāņu ļaudis, tā ir slepkavība un terorisms, tā ir nepiedodama rīcība," teikts Karzai izplatītajā paziņojumā.

ASV prezidents Baraks Obama savam Afganistānas kolēģim svētdien apliecināja, ka ir šokēts un skumju pārņemts par amerikāņu karavīra Afganistānā sarīkoto slaktiņu, kurā tika nogalināti 16 mierīgie iedzīvotāji, teikts Baltā nama paziņojumā.

Telefonsarunā Obama "pauda līdzjūtību Afganistānas tautai un skaidri apliecināja, ka viņa administrācija ir apņēmības pilna cik vien ātri iespējams noskaidrot faktus un saukt pie atbildības visus vainīgos".

Obama jau iepriekš bija izplatījis paziņojumu, norādot, ka "šis incidents ir traģisks un šokējošs un ka tas nereprezentē mūsu armijas izcilo raksturu".

Tikmēr talibi pirmdien solīja atriebties "ārprātīgajiem amerikāņu mežoņiem". Talibi "atriebsies iebrucējiem un mežonīgajiem slepkavām par katru asinsliecinieku", teikts nemiernieku tīmekļa vietnē ievietotā paziņojumā.

"Daudz nevainīgu bērnu, sieviešu un cienījama vecuma cilvēku ir to vidū, ko nogalināja šie amerikāņu barbari, kas viņiem nežēlīgi nolaupīja dzīvības, notriepjot savas rokas rokas ar nevainīgo asinīm," norādīja talibi.

"Amerikāņu teroristi grib rast attaisnojumu šī necilvēcīgā nozieguma pastrādātājam, apgalvojot, ka šis amorālais slaktiņa sarīkotājs bijis garīgi slims," uzskata nemiernieki. "Ja šo slaktiņu pastrādājušie patiešām bija garīgi slimi, tad tas liecina par jaunu amerikāņu armijas morālā pagrimuma pakāpi, jo viņi Afganistānā apbruņo vājprātīgos, kas savus ieročus bez sevišķa apdoma vērš pret neaizsargātiem afgāņiem."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits