Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Peru atzīmēs Maču Pikču atklāšanas simtgadi

Gandrīz kā nacionālie svētki svētdien Dienvidamerikas valstī Peru tiks atzīmēta senās inku civilizācijas pilsētas Maču Pikču atklāšanas simtā gadadiena. Tomēr svinību skurbumā Peru iedzīvotājiem nāksies aizdomāties, ka oficiāli par nacionālo dārgumu sauktā aizvēsturiskā vieta patiesībā ir kļuvusi tikai un vienīgi par peļņas avotu, jo valdības līmenī tiek kalti plāni par aizvien lielāku tūristu pūļu piesaistīšanu. Vēsturiskā mantojuma sargātāji uztraucas, ka Maču Pikču saglabāšana nākamajām paaudzēm jau tagad ir apdraudēta.

Nebija pirmais

1911. gada 24. jūlijā amerikāņu arheologa un Jeila universitātes profesora Hairama Bingema vadītā ekspedīcija ar vietējo palīdzību nokļuva līdz augstu kalnos un koku biezoknī noslēptajam milzīgajam akmens ēku kompleksam. Pēc atgriešanās ASV populārā kinovaroņa Indiana Džonsa prototips izdevumā The National Geographic rakstīja, ka ir atklājis «zudušo inku pilsētu», tādējādi lielākā daļa «civilizētās» pasaules uzzināja par Maču Pikču.

Tomēr mūsdienās H. Bingema ieguldījums Maču Pikču atklāšanā ir kļuvis par strīdus avotu. «H. Bingems bija daudz runātīgāks par vietējiem iedzīvotājiem, kas par šo vietu zināja jau simtiem gadu,» uzskata Kusko universitātes antropoloģijas profesors Horhe Floress.

Arī akadēmiski pētījumi pierāda, ka patiesībā H. Bingems nebija Maču Pikču atklājējs, jo 1902. gadā to bija apmeklējis peruānis Augustīns Lizaraga, kas to bija paziņojis ar uzrakstu uz akmens. Vēl senāk - 1897. gadā - inku civilizācijas brīnumu bija atklājis vācu ceļotājs Augusto Berness, raksta BBC.

H. Bingems no Maču Pikču aizveda vairāk nekā 46 tūkstošus artefaktu, tāpēc daudzi peruāņi viņu uzskata par izlaupītāju. Pēc ilgiem strīdiem un sarunām amerikāņi atzina Peru īpašumtiesības uz dārgumiem, un vienošanās paredz, ka tie visi līdz 2012. gadam atgriezīsies Peru.

Mārketinga instruments

Mūsdienās Maču Pikču, kas atrodas vienā no Andu kalnu virsotnēm 2400 metru augstumā, ir kļuvusi par vienu no populārākajiem tūristu galamērķiem, uz kuru var nokļūt vienīgi ar vilcienu vai arī vairākas dienas ejot kājām.

Peru valdība tuvākajos gados uz izolēto vietu plāno izbūvēt autoceļu, kas to padarītu daudz pieejamāku. Plāns ir radījis satraukumu ANO kultūras organizācijai UNESCO, kas jau 2008. gadā brīdināja, ka vietas saglabāšanu apdraud «atmežošana, zemes nogruvumi, nekontrolēta pilsētattīstība un nelikumīga piekļuve vietai».

Varasiestādes Maču Pikču uzskata par «mārketinga instrumentu», tāpēc nav brīnums, ka nevienu nesatrauca atgadījums, kad 2000. gadā, filmējot alus reklāmu, smagais kameras celtnis uzgāzās un sabojāja kādu akmeni, kas tiek uzskatīts par svētu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits