Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pētījums: Globālā sasilšana nākamajos piecos gados sasniegs pusotru grādu

Globālā vidējā temperatūra vismaz vienā no nākamajiem pieciem gadiem varētu par pusotru grādu pārsniegt līmeni, kāds bija pirms rūpnieciskās revolūcijas, ceturtdien paziņoja Apvienoto Nāciju Pasaules Meteoroloģijas organizācija (WMO).

Pastāv 20% iespējamība, ka šāda vidējā temperatūra tiks reģistrēta vismaz vienā gadā laikā starp 2020. un 2024.gadu, bet pastāv 70% iespējamība, ka vienu vai vairākus mēnešus nākamajos piecos gados temperatūra būs par vismaz 1,5 grādiem augstāka nekā pirms rūpnieciskās revolūcijas (1850.-1900.gads).

Eksperti īpaši drūmas prognozes izteikuši par Arktikas reģionu, kur temperatūras kāpums šogad varētu būt divreiz augstāks nekā vidēji pasaulē.

Turklāt globālā vidējā temperatūra katrā no nākamajiem pieciem gadiem, visticamāk, par grādu pārsniegs līmeni, kāds bija pirms rūpnieciskās revolūcijas. Laika posms no 2015. līdz 2019.gadam jau bijis karstākais, kāds līdz šim reģistrēts.

ANO Parīzes klimata vienošanās prasa valstīm samazināt globālo sasilšanu krietni zem diviem grādiem pēc Celsija, salīdzinot ar periodu pirms rūpnieciskās revolūcijas.

Lai to paveiktu un sasniegtu vienošanās vēl ambiciozāko mērķi - ierobežot temperatūru kāpumu līdz 1,5 grādiem - cilvēku izraisītajai siltumnīcas efekta gāzu emisijai jāsamazinās par 7,6% katru gadu līdz 2030.gadam, uzskata ANO.

Paredzams, ka Covid-19 pandēmijas izraisītās ekonomikas krīzes dēļ oglekļa emisija šogad ievērojami samazināsies, taču pastāv bažas, ka tā atkal piedzīvos kāpumu, tiklīdz tiks atrasta vakcīna pret jauno koronavīrusu.

Top komentāri

Kā reiz nāca ūdens, tā nāks uguns.
K
Tagad. Un glābiņa NEBŪS, lai gan viņi smējās par ūdeni, tā šodien par uguni...
opītis
o
Uztraukumam nav pamata! No globālās sasilšanas mūs glābs globālā apmiršana.
ļuļa
ļ
jā jā, ticam šitam visi un bez ierunām. vācu Bild 2000. gadā rakstīja, ka šī te pati organizācija pētījumā secinājusi, ka cilvēcei doti 20 gadi un ka 2020. gadā jūras līmenis pakāpsies pa vairākiem metriem. principā kurzemei jau vajadzēja būt zem ūdens, bet kā nav tā nav. klimata izmaiņas ir viena vienīga naudas taisīšanas mašīna ar masu histērijas palīdzību, nekas cits.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits