Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Pieaug valstu vēlme apbruņoties

Pēdējā desmitgadē pasaules lielvaru izdevumi par ieročiem pieauguši gandrīz uz pusi.

Pasaules lielvaras pagājušajā gadā tērējušas rekordlielas summas ieroču iepirkšanai. Visvairāk tērējušas ASV, kuras izvērš militārās operācijas Irākā un Afganistānā.

Savukārt Ķīna un Krievija izmantojušas iepriekšējo gadu straujo ekonomisko pieaugumu, lai demonstrētu sevi kā globālās lielvaras.

Stokholmas Starptautiskais Miera pētījumu institūts (SIPRI) aprēķinājis, ka pasaulē pagājušajā gadā iepirkti ieroči 1,464 triljonu dolāru (732 miljardi latu) vērtībā. Tas ir par 45 procentiem vairāk nekā pirms desmit gadiem. Salīdzinot ar 2007.gadu, pērn pasaule ieroču iegādei tērējusi par četriem procentiem vairāk, raksta The Local.

"Kara pret terorismu idejas attīstīšana iedrošinājusi dažas valstis skatīt savas problēmas caur ļoti militarizētu perspektīvu, un tā tiek izmantota, lai attaisnotu augstos tēriņus militāriem nolūkiem," teikts SIPRI paziņojumā.

ASV pagājušajā gadā tērējušas 607 miljardus dolāru (303 miljardi latu) par ieroču iegādi, tas atbilst gandrīz 42 procentiem no visas pasaules izdevumiem. Kopš 1999.gada Savienoto Valstu izdevumi ieročiem pieauguši par 67 procentiem.

Otrā lielākā tērētāja bijusi Ķīna, kas pēdējā desmitgadē trīskāršojusi militāros izdevumus un pagājušajā gadā ieroču iepirkšanai tērējusi gandrīz 85 miljardus dolāru (42 miljardi latu).

Trešo un ceturto vietu ieņem Francija un Lielbritānija, kuras tērējušas vairāk nekā 65 miljardus dolāru (32 miljardi latu). Krievija pirmo reizi pēc aukstā kara beigām atgriezusies saraksta piecniekā. Tā 2008.gadā tērējusi 58 miljardus dolāru (29 miljardi latu), kas ir par 173 procentiem vairāk nekā 1999.gadā.

Desmit pasaules lielāko tērētāju vidū tikai divas valstis — Vācija un Japāna — pēdējā desmitgadē samazinājušas ieroču iegādes izdevumus. Vācija 2008.gadā izdevusi 49 miljardus dolāru (24 miljardi latu), kas ir par 11 procentiem mazāk nekā 1999.gadā. Japāna pērn iepirkusi ieročus par 46 miljardiem dolāru (23 miljardi latu) — par 1,7 procentiem mazāk nekā pirms desmit gadiem.

***

Tērēja par ieročiem (miljardi dolāru)


ASV — 607

Ķīna — 84,9

Francija — 65,7

Lielbritānija — 65,3

Krievija — 58,6

Vācija — 46,8

Japāna — 46,3

Itālija — 40,6

Saūda Arābija — 38,2

Indija — 30

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits