Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Pilots: Jaroslavļas aviokatastrofu varēja izraisīt lidmašīnas "priekšējais centrējums"

Pie Jaroslavļas trešdien avarējušajai lidmašīnai Jak-42 bijis "priekšējais centrējums" un tāpēc tā bijusi smagāka par citiem gaisa kuģiem, atzinis lidaparāta agrākais pilots Aleksejs Ostrovskis.

"Tai vispār tukšas lidmašīnas centrējums bija 46,3%, bet visām tas ir 48-49%. Tāds tai bija priekšējais centrējumiņš. Pat tukšai. Tāpēc tā priekšējo "kāju" vienmēr atrāva nelabprāt," lidotājs apliecināja intervijā Krievu ziņu dienestam.

Izmeklētāji savukārt par prioritāro uzskata versiju, ka lidmašīna avarējusi, jo tai pārtraucis darboties dzinējs, iepriekš sacīja informācijas avots izmeklēšanas komisijā. Tiek arī pieļauts, ka lidmašīna avarējusi pilotu neprofesionālo darbību dēļ - kaut arī bija radušās problēmas, piloti centušies panākt lidmašīnas pacelšanos gaisā.

Lidmašīna izbraukusi aiz pacelšanās-nosēšanās joslas robežas un nobraukusi pa zālienu aptuveni 400 metru, norādīja informācijas avots.

"Turklāt zālienā palika vienīgi aizmugurējo šasiju pēdas. Tas liecina par to, ka piloti centās pacelt lidmašīnu gaisā," sacīja avots, ļaujot noprast, ka šajā situācijā pilotiem vajadzēja veikt ārkārtas bremzēšanu, tomēr tā vietā viņi līdz pēdējam centušies panākt lidaparāta pacelšanos gaisā.

Kāpēc viņi tā rīkojušies, nav skaidrs, atzina avots.

Izmeklēšana turpinās.

Izmeklētāji paņēmuši dokumentāciju lidostā Tunošna, kur notika katastrofa. Viņi arī paņēmuši degvielas paraugu, ar kuru bija uzpildīta lidmašīna, ziņu aģentūrai Interfax apliecināja informācijas avots tiesībsargājošajās struktūrās.

Iepriekš izskanējusi versija, ka problēmas, iespējams, radušās nekvalitatīvas degvielas dēļ.

Traģēdijas vietā akvalangisti jau atraduši abas datu ierakstīšanas ierīces. To analīzes rezultātā tiks iegūts plašāks ieskats par avārijas apstākļiem.

"Patlaban mēs izskatām divas versijas - tehniska lidmašīnas kļūme vai cilvēciskais faktors. Degviela, ar kuru tika uzpildīta lidmašīna, ir arestēta. Ekspertīzes rezultātus mēs saņemsim jau šodien [t.i., ceturtdien]," sacīja Krievijas ārkārtas situāciju ministra vietnieks Valērijs Okulovs.

Versija, ka ieskriešanās ceļš lidmašīnai bijis par īsu, nav apstiprinājusies.

"Šī lidosta ir projektēta smago lidmašīnu uzņemšanai. Ieskriešanās ceļš ir 2,85 tūkstošus metru garš, un tas ir pietiekami, lai jaks varētu pacelties gaisā trīsreiz," sacīja viceministrs.

Viņš piebilda, ka meteoroloģiskie apstākļi ir bijuši normāli.

"Redzamība - desmit kilometru, augsts mākoņu līmenis, pūta vājš vējš," sacīja Okulovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits