Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

PVO prognozē ilgu Covid-19 pandēmijas gaitu un "noguruma reakciju"

Pasaules Veselības organizācija (PVO) brīdinājusi, ka Covid-19 pandēmija būs ilga, un prognozējusi "noguruma reakcijas risku" saistībā ar sociālo un ekonomisko spiedienu, ko šajos apstākļos pieredz pasaules valstu sabiedrība.

Šāds brīdinājums publiskots pēc PVO ārkārtējo situāciju komitejas apspriedes, kas bija sarīkota pusgadu pēc tam, kad janvāra beigās saistībā ar jaunā koronavīrusa infekcijas uzliesmojumu Ķīnā organizācija izsludināja starptautiska mēroga ārkārtējo situāciju.

"PVO joprojām uzskata globālo Covid-19 riska līmeni par ļoti augstu," teikts vienbalsīgi pieņemtajā komitejas paziņojumā.

Komiteja aicinājusi PVO sniegt detalizētas pragmatiskas vadlīnijas pandēmijas savaldīšanai, "lai samazinātu noguruma reakcijas risku saistībā ar sociālo un ekonomisko spiedienu“.

Tā arī mudinājusi organizāciju palīdzēt valstīm gatavoties apstiprinātu medikamentu un vakcīnu ieviešanai.

Komiteja ieteikusi paātrināt pētījumus par "atlikušajiem kritiski svarīgajiem nezināmajiem" attiecībā uz jauno vīrusu, tai skaitā par to, vai dzīvnieki var šo vīrusu pārnēsāt.

Tā aicinājusi veidot labāku izpratni par Covid-19 epidemioloģiju un slimības ilglaicīgo ietekmi uz veselību un viest lielāku skaidrību par vīrusa dinamiku, piemēram, tā pārneses ceļiem, izplatību, iespējamajām mutācijām un imunitāti.

Komiteja arī vērsusies pie pasaules valstīm, aicinot tās pandēmijas apstākļos solidarizēties, un mudinājusi cīnīties pret maldinošu informāciju par Covid-19.

Ziņu aģentūras AFP apkopotie dati liecina, ka kopš slimības izcelšanās Ķīnā tā visā pasaulē prasījusi vismaz 680 000 cilvēku dzīvības un kopējais inficēšanās gadījumu skaits pārsniedzis 17,6 miljonus.

Kā šonedēļ izteicās PVO vadītājs Tedross Adanoms Gebrejesuss, pandēmijas sekas būs jūtamas ilgi. Viņš atgādināja, ka tikai pirms pusgada, kad komiteja ieteica izsludināt starptautiska mēroga ārkārtējo situāciju, ārpus Ķīnas robežām slimība vēl nebija prasījusi nevienu upuri un inficēšanās gadījumu skaits pārējā pasaulē vēl nebija sasniedzis pat simtu.

"Šī pandēmija ir veselības krīze, kāda notiek reizi gadsimtā, un tās sekas būs jūtamas turpmākajās desmitgadēs," prognozēja PVO vadītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits