Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Rasmusens nosoda nožogojuma būvniecību uz Dienvidosetijas robežas

Krievijas veiktā nožogojumu būvniecība uz Dienvidosetijas robežas ar pārējo Gruziju ir starptautisko tiesību un pamiera līguma pārkāpums, trešdien Briselē NATO aizsardzības ministru sanāksmes gaitā paziņoja alianses ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens, vienlaikus mudinot Krieviju ievērot tās starptautiskās saistības.

Preses konferencē NATO galvenajā mītnē Briselē atbildot uz Gruzijas telekanāla "Imedi" žurnālista lūgumu sniegt vērtējumu situācijai uz Gruzijas un Dienvidosetijas pamiera līnijas, kur Krievija ir faktiski sākusi starptautiski neatzītās separātistu valsts robežas demarkāciju, būvējot uz tās dzeloņdrāšu žogus, Rasmusens sacīja: "Ļaujiet man to apliecināt pilnīgi skaidri, šādu nožogojumu būvniecība ir starptautisko tiesību, kā arī 2008.gada [pamiera] līguma pārkāpums."

"Nožogojumu būvniecība ierobežo pārvietošanās brīvību, tas var saasināt spriedzi, un vienkārši ir nepieņemami. Un mēs mudinām Krieviju ievērot tās starptautiskās saistības," uzsvēra ģenerālsekretārs.

Izsakoties par Krievijas karaspēka atrašanos separātiskajās Gruzijas teritorijās - Abhāzijā un Dienvidosetijā - Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, kurš arī piedalījās Briseles ministru sanāksmē, norādīja: "Mēs nevaram atzīt suverēnas valsts okupāciju, tās teritoriju okupāciju, un ir skaidrs, ka Gruzija atrodas ļoti grūtā situācijā, jo daļa tās teritorijas atrodas zem cita karaspēka kontroles."

NATO aizsardzības ministru sanāksmes laikā, kas otrdien un trešdien notika Briselē, līdzās kiberdrošības un Afganistānas misijas jautājumu apspriešanai notika arī alianses un Gruzijas komisijas sēde, kurā Gruziju pārstāvēja tās aizsardzības ministrs Iraklijs Alasanija.

Gruzijas delegācija alianses ministrus iepazīstināja ar savu reformu plānu, to, kā viņi attīstās militārajā jomā, kā arī demokratizācijas laukā, par sēdes gaitu pastāstīja Pabriks, atgādinot, ka Gruzija ir nozīmīgākais NATO Afganistānas operāciju atbalstītājs ārpus NATO dalībvalstīm.

"Principā gan ģenerālsekretārs, gan arī NATO dalībvalstis apliecināja - tiklīdz Gruzija spēs izpildīt vajadzīgos kritērijus, tā kļūs par NATO dalībvalsti," sacīja Pabriks.

Sēdes gaitā "tika izrādīta ļoti pastiprināta interese par to, kas patlaban notiek okupētajās teritorijās (Abhāzijā un Dienvidosetijā) un uz robežas starp okupētajām teritorijām un pārējo Gruziju, jo šeit principā pēdējā gada laikā Krievija vienpusējā kārtā veido robežu, un tas, protams, gruzīnu pusei nav pieņemams, tas nav akceptējams arī no starptautisko standartu viedokļa, bet tas ir fakts", norādīja Latvijas aizsardzības ministrs.

Alianses ministri Briseles sanāksmē pauda "gandarījumu par visu to, ko Gruzija ir izdarījusi, lai atbalstītu mūsu kopīgos mērķus", savukārt sacīja Rasmusens.

"Ministri no jauna apstiprināja NATO pastāvīgo atbalstu Gruzijas teritoriālajai integritātei, suverenitātei tās starptautiski atzītajās robežās," norādīja ģenerālsekretārs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits