Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Reliģiskie nemieri apdraud mieru Ēģiptē

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien aicinājuši Ēģiptes valdību darīt visu, lai aizsargātu reliģiskās minoritātes pēc tam, kad svētdien politisko nestabilitāti piedzīvojošās valsts galvaspilsētā Kairā starp kristiešiem, musulmaņiem un drošības spēkiem izcēlās asiņainas sadursmes, kuras prasījušas vismaz 24 cilvēku dzīvību.

Pirmdien situācija Kairā bija mierīga, bet iepriekšējās nakts notikumi vēlreiz apliecināja, ka drošības situācija Ēģiptē, kur kopš februāra notiek pāreja uz demokrātiju, ir ļoti trausla un jebkurā brīdī valsts var nokļūt uz pilsoņu kara sliekšņa.

Saplacināti ķermeņi

Naktī uz pirmdienu Kairas centrs bija pārvērties par karalauku - savstarpēji naidīgi kristieši un musulmaņi iesaistījās kautiņos, apmētāja cits citu ar akmeņiem, lika lietā arī koka nūjas. Savukārt militārā policija ar brutālu spēku apspieda abas puses. Bija dzirdami šāvieni. Dega automašīnas un vairākas ēkas.

Vēl svētdienas vakarā par gaidāmajām nekārtībām nekas neliecināja. Vairāki tūkstoši cilvēku, pārsvarā vietējie kristieši kopti, devās uz laukumu pie valsts televīzijas centrālās ēkas, lai piedalītos miermīlīgā sēdošo demonstrācijā un protestētu pret pēdējos mēnešos notikušajiem konservatīvo musulmaņu uzbrukumiem kristiešu baznīcām, no kuriem pēdējais notika Asuānas provincē 30. septembrī.

Demonstrācijas dalībnieki pieprasīja valsti pārvaldošajai militārajai padomei atlaist Asuānas gubernatoru, kurš ar saviem izteikumiem esot iedrošinājis musulmaņus uzbrukt kristiešu dievnamam. Viņi arī apsūdzēja valsts televīziju pret kristiešiem vērstas propagandas izplatīšanā.

Kad protestētāji bija nonākuši līdz televīzijas ēkai, viņiem uzbrukuši civilās drēbēs tērpušies cilvēki. Tad pēkšņi pie televīzijas ēkas parādījušies karavīri, bet kāds armijas automobilis lielā ātrumā izbraucis cauri kristiešu atbalstītāju pūlim. Aculiecinieki apgalvo, ka pēc tam notikuma vietā bijuši redzami vairāki sašķaidīti cilvēku līķi. «Kāda vīrieša galva bija pāršķelta uz pusēm, bet kāda cita cilvēka līķis bija saplacināts,» kāds aculiecinieks sacīja aģentūrai AP.

Pēc redzētā daudzi televīzijas apkaimē dzīvojošie musulmaņi piebiedrojās kristiešiem. Savukārt citi musulmaņi nostājās militāristu pusē, jo televīzijā bija dzirdējuši aicinājumu aizsargāt karavīrus no kristiešu uzbrukumiem. Vēlāk asiņainās sadursmes pārvietojušās uz Tahrīra laukumu, kur gada sākumā ēģiptieši - gan kristieši, gan musulmaņi - kopā bija gāzuši autoritāro prezidentu Hosnī Mubaraku. Sadursmēs ievainojumus guva vairāk nekā 200 cilvēku.

Cer uz mieru

Ēģiptes premjerministrs Esams Šarafs paziņoja, ka notiekošais neesot konflikts starp musulmaņiem un kristiešiem, bet gan mēģinājums destabilizēt situāciju valstī laikā, kad tā gatavojas pirmajām demokrātiskajām parlamenta vēlēšanām, kuras paredzētas 28. novembrī.

Savukārt vairāki ES dalībvalstu ārlietu ministri pauduši bažas par reliģiskajiem konfliktiem, kas pārņēmuši Ēģipti. «Ēģiptes varasiestādēm ir pienākums aizsargāt visus un ikvienu, arī viņu tiesības izteikt viedokli. Tādēļ notikušais ir ļoti nožēlojams,» teikts Zviedrijas ārlietu ministra Karla Bilta paziņojumā.

ES ārlietu vadītāja Ketrina Eštone pauda cerību, ka Ēģipte pirms vēsturiskajām vēlēšanām spēs aizsargāt cilvēkus neatkarīgi no viņu ticības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits