Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Samazinājies nemiernieku uzbrukumu skaits NATO karavīriem Afganistānā

Nemiernieku uzbrukumu skaits NATO karavīriem Afganistānā šā gada pirmajos astoņos mēnešos samazinājies par pieciem procentiem, bet joprojām sasniedz vidēji 100 uzbrukumus dienā, liecina jaunākie oficiālie dati.

Augustā, salīdzinot ar pagājušo gadu, uzbrukumu skaits sarucis par 9%, liecina NATO Starptautisko Drošības atbalsta spēku (ISAF) dati, kas gan nespēj raksturot kara kopējo ainu.

ISAF dati ir pretrunā ar ANO apkopoto informāciju, kas liecina, ka civiliedzīvotājiem 2011.gada augusts bijis pēdējos piecos gados vardarbīgākais mēnesis.

Augustā tika nogalināti 374 civiliedzīvotāji, proti, vairāk nekā desmit cilvēku dienā. Vēl 581 civiliedzīvotājs tika ievainots. Pret ISAF spēkiem vērsto uzbrukuma skaita samazināšanos daļēji var skaidrot ar vietējo afgāņu karavīru aktīvāku iesaistīšanos karadarbībā, gatavojoties NATO spēku aiziešanai 2014.gadā.

ISAF otrdien publiskotajos datos uzbrukumi afgāņu karavīriem iekļauti tikai tad, ja viņi piedalījušies kopīgās operācijās ar ISAF spēkiem. Uzbrukumi, kas notikuši afgāņu spēku individuālo operāciju laikā, šajos datos nav iekļauti, aģentūrai AFP norādīja ISAF preses pārstāvis. 2011.gada pirmo četru mēnešu salīdzinošie dati liecina, ka afgāņu karavīri un policisti mirst piecas reizes vairāk nekā NATO karavīri. Kopumā četros mēnešos tika nogalināti 853 afgāņu karavīri un policisti. NATO datos nav iekļauti arī afgāņu drošības spēku sarīkotie uzbrukumi saviem ārvalstu kolēģiem. Šogad šādos uzbrukumos dzīvību zaudējis jau 51 ISAF karavīrs, kas veido 15% no kopējā karā kritušo NATO militārpersonu skaita.

ISAF preses pārstāvis brigādes ģenerālis Ginters Kacs nemiernieku uzbrukumu skaita samazināšanos, ko uzrāda NATO statistikas dati, skaidroja ar panākumiem cīņā pret talibiem. "Galvenais cēlonis ir tas, ka mums izdevies atņemt viņu kampaņai sparu, izspiežot viņus ārā no pilsētu rajoniem, cīnoties ar viņiem nomaļos apgabalos," norādīja Kacs, piebilstot, ka vēl viens būtisks cēlonis ir Afgāņu nacionālo drošības spēku (ANSF) izaugsme. "ANSF izvirzās priekšplānā un ļoti sekmīgi cīnās ar nemierniekiem, un nemiernieki tagad koncentrējas uz nejaušu civiliedzīvotāju nogalināšanu un lūkojas pēc uzbrukumiem, kas pievērstu mediju uzmanību," skaidroja Kacs.

Talibu preses pārstāvis Zabiulla Mudžahids savukārt paziņojis, ka NATO statistika atspoguļo karavīru izvešanu un gļēvulīgu izvairīšanos no kontakta ar nemierniekiem. NATO sniegto datu interpretāciju viņš kategoriski noraidījis. "Ienaidnieks izvēlējies atvilkt spēkus no lielas valsts daļas un ir pametis nozīmīgas bāzes, kas dabiski noved pie uzbrukuma skaita samazināšanās," teikts nemiernieku tīmekļa vietnē ievietotajā talibu paziņojumā. "Vēl viens iemesls (..), ka ienaidnieks izvēlējies ierobežot savu kustību ārpus bāzēm. Tas, ka gļēvulīgais ienaidnieks atsakās konfrontēt ar mudžahedīniem aci pret aci, parāda tikai viņu pašu vājumu," paziņojis Mudžahids.

Parasti NATO pārmet talibiem, ka tie izvairās no tieša kontakta ar ISAF spēkiem, tā vietā izmantojot paštaisītus spridzekļus, kas vainojami pie vairuma militāro un civiliedzīvotāju upuru.

Mudžahids paziņojis, ka tagad talibi pievērsīsies liela mēroga uzbrukumiem ienaidniekam to bāzēs un piespiedīs ienaidnieku pamest Afganistānu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits