Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Sanita Upleja Kopenhāgenā: COP15 ātrākais elektromobilis un ar pedāļiem darbināma Ziemassvētku egle

Kopenhāgenas rātslaukumā izvietotās Ziemassvētku egles lampiņas, kas iedegas no pedāļu mīšanas, pasaulē ātrākā elektriskā mašīna un citi videi draudzīgi risinājumi šajās dienās sagaida pilsētas viesus un ANO klimata konferences COP 15 dalībniekus Dānijas galvaspilsētas centrā. Ja ekspozīcija vecpilsētas Kongens Nytorv laukumā vairāk biedē ar sekām, ko cilvēces neapdomīgā rīcība nodarījusi planētai, tad rātslaukumā uzslietā Hopenhagen jeb Cerību pilsētiņa rāda, kādas ir priekšrocības no planētai un videi draudzīgas cilvēka ekonomiskās aktivitātes.

Vienlaikus dāņu mediji vēsta par protestētāju gatavošanos akcijām nākamās nedēļas vidū, kad konference tuvosies noslēgumam un pilsētā saradīsies pasaules valstu līderi.

Egle un mašīnas


Katru dienu Hopenhāgenas viesus gaida dažādas atrakcijas, iepazīstinot ar inovācijam un videi draudzīgām idejām, īpašos, uz konferences laiku uzslietos namiņos apskatāmas dažādas izstādes, filmas, dzejas lasījumi, diskusijas un sabiedrības tikšanās ar konferences dalībniekiem. Laukumā izvietotas arī videi draudzīgas automašīnas, izzinošas darbnīcas bērniem. Vakaros uz Roskildes skatuves notiek koncerti. Tepat aplūkojama arī liela, izrotāta Ziemassvētku egle, kuras lampiņas darbojas ar velosipēda pedāļu mīšanas radītu energiju. Savu artavu ieguldīt var arī apmeklētāji. Katru vakaru, tumsai iestājoties, tiek iedegta arī lielā planētas lode.

Kopenhāgenas pilsēta cenšas ne vien savest kopā klimata konferences dalībniekus ar plašākām sabiedrības masām, bet arī «integrēt» Kopenhāgenas un dāņu dzīvesstilā pašus no visām pasaules malām sabraukušos konferences viesus, aicinot viņus izīrēt un izmēģināt braucienu ar velosipēdu šajā riteņbraucējiem tik draudzīgajā pilsētā. Konferences dalībniekiem tiek nodrošināta arī bezmaksas pārvietošanās ar sabiedrisko transportu, kura tīkls Dānijas galvaspilsētā ir ļoti labi attīstīts un plaši izmantots. Tāpat konferences dalībniekiem Bella centrā tiek piedāvāts dzeršanai pilsētas krāna ūdens, gan uzsverot tā labo kvalitāti, gan vienlaikus atgādinot, ka viena nepilna litra ūdens plastmasas pudelē saražošanai tiek izmantoti 7 - 10 litri ūdens.

Protestētāji ieradīsies no Vācijas


Laikraksts Politiken vēsta, ka vācu aktīvisti nopietni gatavojas konferences norises vietas Bella centrā pārņemšanai nākamtrešdien, kad pilsētā paredzēts NVO rīkots gājiens. Laikraksts noskaidrojis, ka vācu protestētājiem pievienosies arī zviedri un spāņi un interese par akciju esot liela. Berlīnē notikušā sanāksmē piedalījušies vismaz 200 aktīvistu, apspriežot labākos veidus, kā iekļūt konferenču centrā un pārvarēt policijas pretestību. Aktīvistu plāns ir nākamtrešdien pārņemt Bella centru un «atdot to tautai».

Gājienu ar nosaukumu Atgūt varu organizē NVO, un tas solās būt «konfrontējošs, bet ne vardarbīgs». Vācu aktīvisti, kuru identitāti Politiken neatklāj, atzīst, ka respektēs NVO intereses, tāpēc nedz akmeņi, nedz Molotova kokteiļi netikšot izmantoti. Tomēr sadursmēm ar policiju viņi solās būt gatavi.

Dānijas policija, kura konferences drošībai mobilizējusi 6500 kārtības sargu, aktīvistu plānus neuztverot ar satraukumu, jo protestētāju akcijām esot gatava, vēsta Politiken.

Trešdien policija Kopenhāgenā vietā, kur apmetušies citi vides aktīvisti, reida laikā jau atņēmusi dazādu aprīkojumu, ko varētu izmantot pilsoniskās nepakļaušanās akcijās.

Baznīca negrib iesaistīties


Konferences ceturtajā darba dienā dāņu prese ziņo, ka teju 70% Dānijas vadošās baznīcas - luterāņu baznīcas - draudzes noraidījusas savu bīskapu aicinājumu zvanīt zvanus savās baznīcās, tādējādi iesaistoties Klimata dievkalpojumā Kopenhāgenas katedrālē. Draudžu pārstāvji presē atzinuši, ka kristiešiem var būt savi uzskati, bet nacionālajai baznīcai kā institucijai tādus nevajadzētu paust. Iesaistot Dievu šajā jautājumā, var iznākt kā krusta gājiens pret tiem, kam citāds viedoklis, prese citē kādu draudzes mācītāju. Tomēr baznīcas vadība ir apmierināta arī ar esošo iznākumu, jo tas veicinājis gan iekšēju diskusiju draudzēs, gan domu apmaiņu par baznīcas lomu sabiedrībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits