Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Sočos gaidāma sīva cīņa par pilsētas mēra krēslu

Priekšvēlēšanu cīņa par iespēju saimniekot Melnās jūras kūrortpilsētā Sočos varētu izvērsties daudz interesantāka nekā pagājušogad notikušās Krievijas prezidenta vēlēšanas, kuru iznākums bija skaidrs jau labu laiku iepriekš. Vairāki pazīstami Krievijas politiķi izteikuši vēlmi piedalīties Soču mēra vēlēšanās, kas notiks 26.aprīlī. Pretendentu vidū ir opozīcijas kustības Solidaritāte līderis Boriss Ņemcovs, krievu miljardieris Aleksandrs Ļebedevs, kā arī bēdīgi slavenais Andrejs Lugovojs, kurš Lielbritānijā tiek turēts aizdomās par aģenta Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu.

Putina pilsēta

Krievijas valsts pārvaldes sistēmā pilsētas mēra postenis nebūt nav visietekmīgākais, taču Soči ir īpaša pilsēta. Vladimira Putina valdīšanas laikā tā faktiski kļuvusi par trešo svarīgāko Krievijas pilsētu (pēc Maskavas un Sanktpēterburgas). Soči tiek dēvēti par Krievijas vasaras galvaspilsētu, jo tieši tur savu atvaļinājumu pavada V.Putins. Nākamā mēra valdīšanas laikā Sočiem būs pievērsta visas pasaules uzmanība, jo 2014.gadā šajā pilsētā notiks ziemas olimpiskās spēles, par kuru rīkošanu Sočos aktīvi cīnījās V.Putins. Sagatavošanās darbu laikā Sočos plānots ieguldīt miljardiem dolāru, un pilsētas mēram būs liela teikšana naudas sadales jautājumos.

Soči joprojām ir V.Putina pilsēta, jo pēc aiziešanas no prezidenta amata viņš nebūt nesteidzās atdot rezidences atslēgas Dmitrijam Medvedevam. V.Putins vēl aizvien izmanto Soču rezidenci, kur pavada ļoti daudz laika un tiekas ar ārvalstu līderiem.

Olimpiskās neērtības

Tiesa, daudziem Soču iedzīvotājiem nepatīk gatavošanās olimpiādei, kas viņiem sagādā liekas neērtības. Aptaujas rāda, ka gandrīz puse pilsētas iedzīvotāju būtu gatavi atteikties no olimpisko spēļu rīkošanas. Viņu neapmierinātība ir saprotama, jo olimpisko spēļu dēļ daudziem nāksies zaudēt savas mājas, kuru vietā paredzēts būvēt sporta bāzes. Mājiņu pie jūras daudziem nāksies aizstāt ar valdības piešķirto dzīvokli daudzstāvu namā. Soču iedzīvotājiem mājiņas zaudēšana nozīmētu ne tikai dzīves līmeņa pazemināšanos, bet arī finansiālas problēmas, jo liela daļa pilsētnieku pārtiek no istabu izīrēšanas atpūtniekiem.

Tas viss nozīmē, ka Soču vēlētājiem būs diezgan daudz iemeslu, lai vēlēšanu dienā paustu neapmierinātību ar valdošo varu. Šo neapmierinātību tiecas izmantot ne tikai opozīcija ar B.Ņemcovu priekšgalā, bet arī citi politiskie spēki. Bijušais čekists A.Lugovojs plāno piedalīties Soču mēra vēlēšanās kā Vladimira Žirinovska vadītās Liberāldemokrātiskās partijas pārstāvis. Lielbritānijas prese spriež, ka gadījumā, ja A.Ļitviņenko slepkavībā apsūdzētais A.Lugovojs uzvarēs vēlēšanās, Lielbritānija varētu boikotēt Soču olimpiskās spēles. Krievijas politikas analītiķi gan uzskata, ka vēlēšanās, visticamāk, uzvarēs kāds no vietējiem politiķiem, kas būs ar mieru aizstāvēt Kremļa intereses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits