Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Somijas avīze: Baltijas valstis nedevalvē savas valūtas, lai pasargātu eliti

Baltijas valstu valdības nevēlas devalvēt savas nacionālās valūtas, jo šādi grib pasargāt sabiedrības elites pārstāvjus, kuri aizņēmušies milzīgus līdzekļus ārzemēs un ir vainojami Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ekonomiku sagraušanā, otrdien apgalvots Somijas biznesa avīzes "Kauppalehti" ievadrakstā.

"Baltijas valstu valdības apgalvo, ka devalvācija saniknos ārvalstu investorus un sadusmos Eiropas Savienību. Taču patiesais iemesls ir tāds, ka nacionālo valūtu kursu pazemināšana radīs lielas izmaksas turīgajiem ļaudīm, kuriem ir liela ārvalstu parāda nasta, vai elitei, kas nolaida no sliedēm Baltijas ekonomikas," apgalvo laikraksts.

Nacionālo valūtu devalvācijas vietā Baltijas valstu valdības ir devušas priekšroku tā dēvētajai iekšējai devalvācijai, apcērpot budžeta tēriņus. Šāda rīcība galvenokārt sāpīgi sit pa sabiedrības nabadzīgāko daļu - ģimenēm ar vairākiem bērniem, pensionāriem un invalīdiem, kā arī ļaudīm, kuriem algu maksā no valsts budžeta, tostarp ierēdņiem, skolotājiem, policistiem, secina izdevums, norādot, ka šādi tiek pārbaudīts mazāk turīgo baltiešu pacietības mērs.

"Kauppalehti" secina, ka situācija Baltijas valstīs arvien vairāk ietekmē Zviedriju, kuras bankām ir liela ekspozīcija uz Latviju, Lietuvu un Igauniju.

Laikraksts arī uzsver, ka Latvijas lata devalvāciju atbalstot zviedru konsultants Bengts Denniss, kurš vadīja Zviedrijas centrālo banku "Riksbank", kad 1992.gadā tika devalvēta zviedru krona. Pēc avīzē teiktā, viņš arī esot kritizējis Zviedrijas valdību, ka tā cenšoties aizsargāt zviedru bankas uz Latvijas iedzīvotāju rēķina, bet pati īstenojot ļoti stingru fiskālo politiku.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas amatpersonas ir vairākkārt kategoriski noraidījušas devalvācijas iespējamību, uzsverot, ka Baltijas valstu nelielajām un atvērtajām ekonomikām tā nodarīs daudz vairāk ļaunuma nekā labuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits