Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Starptautiskā policijas operācijā Latvijā un citās valstīs aizturēti naudas atmazgātāji

Eiropas un ASV amatpersonas ceturtdien paziņoja, ka vairākās valstīs, tostarp Latvijā, aizturēti 20 cilvēki par līdzdalību starptautiskā tīklā, kas atmazgājis miljoniem eiro, kurus ar ļaunatūru palīdzību nozaguši kibernoziedznieki. Latvijā aizturēti seši cilvēki.

Portugāles izmeklētāju un ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) vadītā starptautiskā policijas operācija notika Eiropas policijas organizācijas Eiropola pārraudzībā un aptvēra 15 Eiropas valstis.

Eiropols paziņoja, ka operācijā aģenti pārmeklējuši vairāk nekā 40 mājokļus Spānijā, Itālijā, Bulgārijā un Latvijā.

Visvairāk kratīšanu veikts Latvijā, kur aizturēti seši cilvēki. Vēl seši cilvēki aizturēti Lielbritānijā, četri - Spānijā, un pa vienam Portugālē, Polijā, ASV un Austrālijā, pavēstīja Eiropols.

Pensilvānijas štata rietumu apgabala federālā zvērināto tiesa ceturtdien izvirzīja apsūdzības 14 cilvēkiem, no kuriem astoņi ir Latvijas valstspiederīgie - Martins Ignatjevs, Dmitrijs Kuzminovs, Valentīns Sevecs, Dmitrijs Šļapins, Armens Vecels, Tomass Treščinks, Ruslans Šarapovs un Silvestrs Tamenieks, teikts ASV Tieslietu ministrijas paziņojumā. Pārējie seši apsūdzētie ir pa diviem Gruzijas un Bulgārijas pilsoņiem un pa vienam Rumānijas un Beļģijas pilsonim.

2019.gada oktobrī šīs lietas ietvaros apsūdzības tika izvirzītas pieciem Latvijas valstspiederīgajiem - Aleksejam Trofimovicam, Ruslanam Ņikitenko, Arturam Zaharevicam, Denisam Ruseckim un Deinim Gorenko. 

Viens aizdomās turamais - Krievijas pilsonis Maksims Boiko - tika aizturēts viesošanās laikā ASV 2020.gada marta beigās un līdz ar to apsūdzēto skaits ir 20.

Paralēli kriminālprocesi notiks ASV, Portugālē, Lielbritānijā un Spānijā.

Aizturētajiem aizdomās turamajiem ASV izvirzītas apsūdzības par sazvērestību atmazgāt naudu, kas nozagta datorkrāpniecības upuriem ASV un civiet.

Apsūdzības rakstā teikts, ka QQAAZZ tīkls atmazgājis vai mēģinājis atmazgāt desmitiem miljonus dolāru, kas nozagti kibernoziegumu upuriem kopš 2016.gada.

QQAAZZ locekļiem izdevies atvērt bankas kontus, izmantojot īstus un viltotus Polijas un Bulgārijas identitātes dokumentus, lai radītu un reģistrētu desmitiem čaulas kompāniju, kas nenodarbojās ar uzņēmējdarbību. Izmantojot reģistrācijas dokumentus, QQAAZZ locekļi tad atvēruši juridisko personu bankas kontus daudzās finanšu institūcijās visā pasaulē.

Tīkls QQAAZZ atmazgājis kibernoziedznieku nozagto naudu, pārskaitot to starp simtiem kontu bankās visā pasaulē. Tīklā ietilpuši Krievijas, Latvijas, Gruzijas, Bulgārijas, Rumānijas un Beļģijas pilsoņi, paziņoja ASV Tieslietu ministrija. Tīkls atmazgājis naudu, kas nozagta upuriem ASV un Eiropas valstīs.

"Šī operācija ir parādījusi, ka ar šādu sadarbību mēs varam kolektīvi apkarot kibernoziedzības globālo dabu. Tas ir vienīgais ceļš uz priekšu," pavēstīja Portugāles Nacionālās kibernoziedzības apkarošanas vienības direktors Karlušs Kabreiru.

pievienota 6.-12.rindkopa

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits