Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Šveicieši negrib garantētu ienākumu

Iespēja saņemt naudu par neko neuzrunāja Šveices iedzīvotājus, kuri ar pārliecinošu balsu vairākumu svētdien notikušajā referendumā noraidīja ierosinājumu ieviest garantēto pamata ienākumu, pirmdien vēstīja Alpu valsts prese. Šveicē šogad notikuši jau divi balsojumi, kuros vēlētājiem bijusi iespēja paust nostāju par vairākām likumdošanas iniciatīvām, otrdien vēsta laikraksts Diena.

"Utopija nepārliecināja," pēc šveiciešu skaidri pateiktā "nē" garantētajam pamata ienākumam rakstīja izdevums L'Hebdo. "Šveice vakar sevi neizgudroja no jauna," piebilda tabloīds Blick.Idejas iniciatori piedāvāja katram Šveices pilsonim un ārzemniekam, kas valstī nodzīvojis vismaz piecus gadus, ik mēnesi izmaksāt 2500 Šveices franku (2256 eiro) un papildu 625 franku (564 eiro) par katru bērnu, neraugoties uz to, vai šis cilvēks strādā vai ir bez darba. Viņuprāt, tas palīdzētu cīnīties ar nabadzību un nevienlīdzību laikā, kad aizvien grūtāk ir atrast labu darbu ar stabilu atalgojumu, jo cilvēkus biežāk aizstāj ar robotiem.Ierosinājumam bija neliels politiskais atbalsts, jo no Šveices parlamentā pārstāvētajiem spēkiem to atbalstīja tikai centriski kreisā Zaļā partija. Tajā pašā laikā iniciatīvai izdevās savākt krietni vairāk par nepieciešamajiem 100 tūkstošiem parakstu, lai varētu ierosināt referendumu. Svētdien notikušajā balsojumā pret ideju nobalsoja 76,9% referenduma dalībnieku, vēsta Swissinfo.ch.Idejas pretinieki norādījuši, ka garantētā pamata ienākuma ieviešana Šveices federālajam budžetam ik gadu izmaksātu 25 miljardus franku (22,5 miljardi eiro), kas nozīmētu ievērojamu nodokļu palielinājumu un valdības izdevumu samazinājumu. Oponenti arī uzskata, ka šāds solis būtu neētisks valstī, kuras sabiedrībā lielā godā ir darba tikums. Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 7.jūnija, numurā!

Top komentāri

Vispār jau
V
"Idejas iniciatori piedāvāja katram Šveices pilsonim un ārzemniekam, kas valstī nodzīvojis vismaz piecus gadus, ik mēnesi izmaksāt 2500 Šveices franku (2256 eiro)" Nevis idejas iniciatori piedāvāja izmaksāt, bet idejas iniciatori gribēja, lai Šveices nodokļu maksātāji katram izmaksātu šo summu. Tā kā 80% šveiciešu nav garīgās atpalicības pazīmju, tad protams, ka viņi nobalsoja pret šādu priekšlikumu.
Vārds
V
Tiem,kuri strādā, tāds un daudz lielāks ienākums Šveicē jau ir. Viņi negrib tādu ienākumu dot sliņķiem, slaistiem un muslimu invāzistiem.
vai
v
Varbūt Šveicē labāk saprot, ka naudu vispirms nodokļos samaksā, un tikai tad var izmaksāt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits