Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Talibi sola ievērot vienošanos ar ASV

Talibi telefonsarunā ar ASV valsts sekretāru Maiku Pompeo solījuši ievērot februārī noslēgto vienošanos, kas paredz ASV spēku izvešanu no Afganistānas apmaiņā pret talibu drošības garantijām, paziņojis talibu pārstāvis.

Tikmēr aizvien lielāka uzmanība  tiek pievērsta mediju vēstītajam, ka ASV prezidents Donalds Tramps esot zinājis, ka Krievijas spiegi maksājuši talibiem par ASV karavīru nogalināšanu.

Talibi ir nolieguši, ka būtu saņēmuši naudu no Krievijas, un talibu politiskais līderis mulla Abduls Ghani Baradars no jauna apliecināja talibu solījumu neuzbrukt ASV.

Baradars, kurš bāzējas Katarā, sacījis Pompeo, ka saskaņā ar vienošanos talibi neatļauj nevienam izmantot Afganistānas teritoriju, lai uzbruktu ASV un citam valstīm, pavēstīja talibu pārstāvis sakariem ar presi.

Laikraksts The New York Times pagājušajā nedēļā, atsaucoties uz anonīmām amatpersonām, apgalvoja, ka Tramps par atlīdzību, kas tiekot maksāta talibiem par amerikāņu karavīru nogalināšanu, esot ticis informēts vēl martā, bet neko neesot darījis šajā lietā.

Tramps noliedza, ka būtu saņēmis šādu informāciju, un Baltais nams apgalvoja, ka prezidentam šie apgalvojumi neesot darīti zināmi, jo informācija neesot bijusi pārbaudīta.

Taču The New York Times pirmdien vēstīja, ka prezidents  esot informēts par Krievijas maksājumiem talibiem jau februārī.

Februārī ASV apsolīja izvest karavīrus no Afganistānas līdz 2021.gada vidum apmaiņā pret drošības garantijām no talibiem.

Vienošanās, kurā Afganistānas valdība netika iesaistīta, paredzēja, ka talibi un ASV atturēsies no uzbrukumiem viens otram.

Talibu pārstāvis sacīja, ka Baradars un Pompeo apsprieduši bažas raisošus jautājumus saistībā ar šo vienošanos, tostarp Afganistānas iekšējās sarunas un 5000 ieslodzīto talibu atbrīvošanu.

ASV un talibu februāra beigās parakstītā vienošanās par ASV karaspēka izvešanu no Afganistānas cita starpā paredz, ka Afganistānas valdība atbrīvos 5000 gūstā esošo talibu, savukārt talibi atbrīvos 1000 valdības spēku pārstāvju, un pēc tam talibi sāks miera sarunas ar Afganistānas valdību.

"Mēs esam apņēmības pilni sākt iekšējās Afganistānas sarunas," sacījis Baradars, aizkavēšanos skaidrojot ar to, ka vēl nav atbrīvoti ieslodzītie.

Afganistānas valdība apgalvo, ka atbrīvojusi gandrīz 4000 ieslodzīto talibu.

Talibu pārstāvis sacīja, ka Pompeo sarunā ar Baradaru atzinis, ka talibi atturējušies uzbrukt pilsētām un militārajām bāzēm, bet aicināja viņus darīt vairāk, lai samazinātu vispārējo vardarbības līmeni.

Pagājušajā mēnesī talibi piekrita ievērot pamieru, kamēr ilgs Dzīru svētki (Eid-al-Fitr), atzīmējot musulmaņu svētā mēneša ramadāna beigas. Tādēl vardarbība Afganistānā samazinājās, taču amatpersonas apgalvo, ka pēdējās nedēļās talibi atkal pastiprinājuši uzbrukumus.

Vairums talibu uzbrukumu bijuši vērsti pret Afganistānas drošības spēkiem, lai gan policija bieži ziņo, ka, sprāgstot mīnām uz ceļa, gājuši bojā arī civiliedzīvotāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits