Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Terora akts palielina spriedzi Ziemeļkaukāzā

Uzbrukums liek apšaubīt Kremļa apgalvojumus par mieru

Pašnāvnieks ar sprāgstvielām piekrautu automašīnu pirmdien sarīkoja terora aktu pie milicijas ēkas Ingušijas pilsētā Nazraņā, nogalinot vismaz 20 cilvēkus. Sprādzienā ievainots vairāk nekā 100 cilvēku. Tas bija pēdējo gadu lielākais terora akts ne tikai Ingušijā, bet arī visā Ziemeļkaukāza reģionā. Nemiernieku uzbrukums palielinājis šaubas par Krievijas valdības apgalvojumiem, ka šajā reģionā beidzot valda miers.

Uzbrukums notika pirmdien no rīta, kad Nazraņas milicijas darbinieki pulcējās pie milicijas ēkas. Pašnāvnieks ar automašīnu Gazeļ iztriecās caur vārtiem un uzspridzinājās ēkas pagalmā. Sprādziens bija ļoti spēcīgs, jo automašīnā bija līdz 200 kg sprāgstvielu, informē RIA Novosti.

Milicijas vājums

Krievijas amatpersonas kritizē vietējo miliciju, kas nespēja novērst teroristu uzbrukumu. "Mūsu milicija ir vāja, tā nav spējīga aizstāvēt ne tikai sevi, bet arī republikas iedzīvotājus," atzina Ingušijas prezidenta pienākumu izpildītājs Rašids Gaisanovs. Neapmierinātību ar šo incidentu izteicis arī Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, kurš uzskata, ka uzbrukumu varēja novērst. D.Medvedevs pavēlējis atbrīvot no amata Ingušijas iekšlietu ministru Ruslanu Meirijevu, ziņo Interfax.

Drošības stāvoklis Ingušijā pēdējā laikā ir ļoti nemierīgs, lai gan Maskava apgalvo, ka pēc ilgstošiem konfliktiem izdevies atjaunot mieru Ziemeļkaukāza republikās. Gandrīz katru dienu no šī reģiona pienāk ziņas par jauniem incidentiem. Piemēram, pagājušonedēļ savā kabinetā tika nošauts Ingušijas celtniecības ministrs Ruslans Amerhanovs.

Jūnijā atentātā smagi ievainoja Ingušijas prezidentu Junusbeku Jevkurovu, kurš vēl nav pilnībā atguvies no ievainojumiem.

Bezdarbs un korupcija

Krievijas amatpersonas vardarbībā vaino islāma ekstrēmistus, taču vietējie iedzīvotāji vēsta, ka konfliktus uzkurina arī drošības dienestu patvaļa un plaši izplatītā korupcija. Ingušija ir viens no nabadzīgākajiem Krievijas reģioniem, kur bezdarba līmenis pārsniedzis 50% robežu. Lielākā daļa budžeta ienākumu ir subsīdijas no Maskavas.

Jauniem vīriešiem ir grūti saskatīt izaugsmes iespējas, tādēļ daži ir gatavi papildināt nemiernieku rindas. Ingušijas uzņēmēji vēsta, ka pat Čečenijā, kur ar dzelzs dūri valda prezidents Ramzans Kadirovs, dzīve ir krietni drošāka. Pēdējā laikā gan pieklusušas runas par Ingušijas un Čečenijas apvienošanu (šāds modelis jau darbojās padomju laikā, bet pēc PSRS sabrukuma Čečenija pieprasīja neatkarību).

Ingušijas amatpersonas nevēlas atzīt savu vainu par stāvokļa pasliktināšanos, tādēļ mēģina vainot ārējos spēkus. Ingušijas prezidents J.Jevkurovs pēc terora akta paziņojis, ka stāvokli Ziemeļkaukāzā cenšas destabilizēt ne tikai islāma ekstrēmisti, bet arī rietumvalstis, piemēram, ASV, Lielbritānija un Izraēla. Pēc viņa domām, Rietumi nevēlas pieļaut, ka Krievija atgūtu savu padomju laiku varenību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits