Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns
Ķīna jau iepriekš ierobežojusi dažādas uiguru tiesības

Totāla kontrole: Ķīna ievāc biometriskos datus no miljoniem uiguru

Ķīnas varas iestādes Siņdzjanas uiguru autonomajā reģionā uzsākušas vērienīgu biometrisko datu ievākšanu. Reģionā, kurā galvenokārt dzīvo islāmticīgie uiguri un kur laiku pa laikam notiek terora akti un uzliesmo vardarbība, tiek ievākti DNS paraugi un pirkstu nospiedumi no ikkatra iedzīvotāja, kas vecāks par 12 un jaunāks par 65 gadiem, vēsta The Guardian.

Tāpat datubāzē tiek iekļauti tādi biometriskie dati kā, piemēram, skenēts radzenes attēls un asinsgrupa.

Daļa datu tiek ievākti medicīnisko pārbaužu laikā, bet nav skaidrs, vai pacienti tiek skaidri informēti par to, kādi dati un kādā nolūkā par viņiem tiks saglabāti. Kaut šīs medicīniskās pārbaudes "uz papīra" ir brīvprātīgas, cilvēki ziņojuši, ka vietējās varas pārstāvji uzstājuši - veselības pārbaudes ir obligātas. 

Cilvēktiesību aizstāvju organizācija Human Rights Watch kritizējusi šo praksi, norādot, ka dati var tikt izmantoti "cilvēku novērošanai un uzraudzībai tikai viņu etniskās piederības, reliģiskās piederības vai pārliecības dēļ", tādējādi faktiski radot draudu atmosfēru un liedzot brīvi izteikties.

"Piespiedu brīvprātīgā" datu vākšana ir klajā pretrunā ar starptautiskajām cilvēktiesību normām, uzskata Human Rights Watch Ķīnas nodaļas direktore Sofija Ričardsone, piebilstot, ka "tas ir vēl biedējošāk, ja datu ievākšanu maskē kā bezmaksas veselības aprūpes programmu", ironiski iesakot Siņdzjanas reģiona amatpersonām šo praksi pārdēvēt par "Privātuma pārkāpšanas projektu", jo "acīmredzams, ka brīvprātīga piekrišana un reālas izvēles iespējas nav šīs programmas sastāvdaļa".

Amatpersonas minēto praksi attaisnojušas ar "sociālās stabilitātes" garantēšanu - frāzi, kas bieži dzirdēta jebkādu varai netīkamu viedokļu apspiešanas kontekstā.

Jāatgādina, ka Ķīna, pamatojot to ar "cīņu pret ekstrēmismu", jau iepriekš ierobežojusi dažādas uiguru tiesības.

 

Top komentāri

kekso
k
malači, islāmistu melnās dvēselītes ir jākontrolē pastiprināti, vēl varētu izdomāt sensorus kas nolasa visas nelabās domas un ziņo kontrolējošām iestādēm
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits