Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Turpinās globālie protesti pret korporatīvo alkatību un taupības pasākumiem

Neskatoties uz Ņujorkā un Romā notikušajām vardarbīgajām protestētāju un policistu sadursmēm, daudzviet pasaulē svētdien turpinās globālie protesti pret "korporatīvo alkatību" un valdību īstenotajiem bargajiem taupības pasākumiem.

Sestdien ielās izgāja tūkstošiem cilvēki 80 pasaules valstu 950 pilsētās visos kontinentos - gan Āzijā, gan Eiropā, gan Āfrikā, gan Ziemeļamerikā, gan Latīņamerikā.

Protestētāji iedvesmojusi ASV kustība "Okupē Volstrītu" un Spānijas tā dēvētā 15.maija kustība jeb "saniknotie". ""Saniknoto" kustība no jauna saceļas ar globālu spēku," raksta Spānijas lielākais laikraksts "El Pais". Itālijas avīze "La Stapma" vēsta: "Pasaule iziet ielās: apvienota, mierīga un krāsaina".

"Ir skaidri redzama izveidojusies starptautiska kustība. Tās ievads bija "Arābu pavasaris", ko mēs redzējām Kairā, Tunisijā un Bengāzi," raksta Itālijas laikraksta "La Repubblica" komentētājs. "[Šī kustība] demonstrē paaudzes dusmas, kurai nav nākotnes un nav ticības tradicionālajā politikā, kā arī finanšu institūcijās, kas tiek uzskatītas par atbildīgām pašreizējā krīzē un kas gūst peļņu, kaitējot sabiedrībai," raksta komentētājs.

Lielākās demonstrācijas notika Lisabonā, Madridē un Romā, kur ielās izgāja desmitiem tūkstoši cilvēku. Arī Vašingtonā un Ņujorkā protesta akcijās piedalījās tūkstošiem cilvēku, pievienojoties "Okupē Volstrītu" akcijai.

Vardarbīgākās protesta akcijas izvērtās Romā, kur gājiena dalībnieki ātri sadalījās grupās, kareivīgākajiem aktīvistiem dauzot banku un veikalu logus, kā arī dedzinot automašīnas. Lai savaldītu demolētājus, policija bija spiesta pielietot asaru gāzi un ūdens lielgabalus.

Romā no demonstrantu pamatmasas atšķēlusies neliela aktīvistu grupa, kas Kolizeja apkaimes ielās sāka nekārtības. Drīzi vien tur bija redzami paceļamies melni dūmu mākoņi.

Melnā tērpušies protestētāji, kuru sejas sedza maskas, policijas specvienību virzienā lidināja akmeņus, pudeles un citus objektus. Daži bija bruņojušies ar nūjām, citi ar āmuriem. Banku logos tika sviestas petardes un degmaisījuma bumbas, izpostīti bankomāti, aizdedzināta miskastes.

Huligāni uzbrukuši arī divām telekanāla "Sky Italia" filmēšanas grupām, kā arī Aizsardzības ministrijai un darba aģentūras ēkai, ar nūjām izdauzot logus un aizdedzinot automašīnas, kā arī izdemolēta viena baznīca.

Daži miermīlīgās demonstrācijas dalībnieki centušies huligānus un vandaļus apturēt, citi, baiļu pārņemti, metušies bēgt. Vismaz viens demonstrants, kurš centās apturēt pudeļu metējus, savainots. Anarhisti arī agrāk Itālijā iefiltrējušies miermīlīgās demonstrācijās, tās pārvēršot vardarbīgos protestos.

Sadursmes izcēlās arī Londonā, kur finanšu kvartāla netālu no Svētā Pāvila katedrāles sapulcējās vairāki tūkstoši cilvēku, nesot plakātus "Dod prettriecienu", "Nē apcirpšanai!" un ""Goldman Sachs" ir sātana darbs".

Starp protestētājiem bija arī "WikiLeaks" vietnes dibinātājs Džūljens Asanžs, kurš, uzrunājot protestētājus, apsūdzēja Londonas banku sistēmu par "koruptīvas naudas saņemšanu".

Daļa no protestētājiem nakti uz svētdienu pavadīja teltīs pie katedrāles, neskatoties uz policijas aicinājumiem doties mājās. Telšu pilsētiņas iemītnieki apņēmušies tur palikt, līdz valdība izpildīs viņu prasības.

Lielas protesta akcijas arī notika pie Eiropas Savienības (ES) institūcijām Briselē un Frankfurtē, kā arī Grieķijas pilsētā Atēnās, grieķiem protestējot pret sāpīgajiem taupības pasākumiem, kas valstij jāievieš apmaiņā pret starptautisko palīdzību.

Pie Eiropas Centrālās bankas (ECB) ēkas Frankfurtē uzceltas aptuveni 30 teltis, kurā nakti pārlaida aptuveni 200 cilvēki. "Okupē Frankfurti" akcijas dalībnieki apņēmušies palikt savā telšu pilsētiņā uz ilgu laiku.

Berlīnes ielās sestdien izgāja aptuveni 10 000 cilvēku, taču protesta akcija kopumā norisinājās mierīgi. Dažās atsevišķās sadursmēs aizturēti nedaudzi cilvēki, kā arī daži policisti guvuši ievainojumus.

Naktī Vācijas policijai veiksmīgi izdevās novērst mēģinājumu pie parlamenta ēkas Berlīnē uzbūvēt telšu pilsētiņu.

Tikmēr globālās protestu dienas dalībniekiem atbalstu izteicis Itālijas Bankas vadītājs Mario Dragi, kurš nākamajā mēnesī kļūs par Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidentu. "Jauniešiem ir pamats būt nikniem," itāļu mediji citē Dragi teikto G20 sanāksmes laikā Parīzē. "Viņi ir dusmīgi uz finanšu pasauli. Es viņus saprotu (..). Mēs pieaugušie [arī] esam nikni par krīzi. Vai varat iedomāties, kā jūtas cilvēki, kuriem ir divdesmit vai trīsdesmit?"

Vardarbība sestdien izcēlās arī Ņujorkas Taimskvērā, kur protestētāju sadursmēs ar jātnieku policiju ievainots viens cilvēks, bet vismaz 88 arestēti.

Akcijas "Okupē Volstrītu" dalībnieku demonstrācija aizsākusies Manhetenas Finanšu rajonā, bet sadursmes notikušas 46.ielas un Septītās avēnijas krustojumā. Jātnieku policija centās nepieļaut, ka tūkstošiem demonstrantu nonāk Taimskvērā.

Kanādā vairākās pilsētās ielās miermīlīgās demonstrācijās izgāja vairāk nekā 10 000 protestētāju, kas pūta ziepju burbuļus, strinkšķināja ģitāras un izkliedza pret korporācijām vērstus saukļus.

Portugāles galvaspilsētā Lisabonā protestā piedalījās aptuveni 50 000 cilvēku, bet mazākas un mierīgas protesta akcijas notika arī Amsterdamā, Ženēvā, Maiami, Melnkalnē, Parīzē, Sarajevā, Serbijā un Cīrihē.

Tūkstošiem cilvēku protestēja arī Meksikā, Peru un Čīlē, paužot neapmierinātību par negodīgu finanšu sistēmu un lielo bezdarbu.

Sestdienas demonstrācijas ievadīja pret kapitālismu noskaņotie aktīvisti Japānā un Austrālijā. Japānas galvaspilsētas ielās, skandējot "Okupē Tokiju", izgāja tikai aptuveni simts cilvēku, kas sapulcējās centrā, kur atrodas imperatora pils. Līdztekus neapmierinātībai ar brīvā tirgus ekonomikas netaisnību un pārmērībām viņi pauda sašutumu par varasiestāžu rīcību Fukušimas atomelektrostacijas katastrofas laikā.

Taivānas galvaspilsētā Taibei ar līdzīga satura lozungiem pulcējās kādi 20 jaunieši, bet aptuveni 500 cilvēki iesaistījās demonstrācijā Honkongas finanšu rajonā.

Viens no protestētājiem norādīja, ka Honkonga esot "bāze, kas kalpo daudzām daudznacionālām finanšu institūcijām. Tā ir bāze, kas kalpo daudziem kapitālistiem un augstākajam slānim bagātības monopolizēšanā". Demonstrācijas notikušas arī Dienvidkorejā un Filipīnās.

Tikmēr Sidnejā, lai protestētu pret "alkatīgo kapitālismu", zem saukļa "Pietiek!" pulcējās aptuveni 2000 cilvēku. Viņi izveidoja nometni pie Austrālijas centrālās bankas ēkas. Taču šeit protestētāji pauda arī bažas par patvēruma meklētāju un Austrālijas aborigēnu likteni.

Līdzīga demonstrācija notikusi arī otrajā lielākajā Austrālijas pilsētā - Melburnā. Vairāki simti cilvēku izgājuši arī Jaunzēlandes pilsētu ielās.

Jau ziņots, ka protesti pret korporatīvo alkatību un Volstrītas ietekmi politikā Ņujorkā sākās 17.septembrī un kopš tā laika līdzīgas demonstrācijas ir notikušas vairākās ASV pilsētās. Kustībai nav oficiālas hierarhijas vai līderu. Demonstrantu sauklis ir: "Mēs esam 99%, kas vairs ilgāk necietīs viena procenta alkatību un korupciju."

Iedvesmojoties no protestu kustības ASV, arī Eiropas valstīs pret kapitālismu noskaņotie aktīvisti uzsākuši līdzīgas akcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits