Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Ukrainas prezidenta amata favorīts brīdina par destabilizāciju, ievelkot vēlēšanas

Spītējot vardarbībai un politiskajai nestabilitātei valsts dienvidaustrumos, Ukrainā svētdien jānotiek prezidenta vēlēšanām, kas ir īpaši nozīmīgas, jo valstij iespējami drīzāk ir nepieciešams tautas vēlēts vadītājs. Vēlēts prezidents nostiprinātu pēc revolūcijas Kijevā izveidoto pagaidu valdību, ko par neleģitīmu uzskata Krievija un tās atbalstītie separātisti, kuri kontrolē vairākas pilsētas Ukrainas austrumos.

Kā galvenos pretendentus uz uzvaru vēlēšanās mediji un analītiķi izceļ oligarhu Petro Porošenko un valsts pazīstamāko politiķi - bijušo premjerministri Jūliju Timošenko. Tomēr aptaujas rāda, ka Porošenko jau vēlēšanu pirmajā kārtā var kļūt par jauno Ukrainas prezidentu.

Gaidāms, ka vēlētāju lielāko atbalstu gūs par "šokolādes karali" dēvētais Porošenko, kuram pieder Ukrainas lielākais saldumu ražotājs Roshen. Aptaujās viņa atbalsts svārstās no 50 līdz 54%.

Pieredzējušais uzņēmējs un politiķis aicina vēlētājus doties vēlēt un balsot tieši par viņu, lai izvairītos no vēlēšanu otrās kārtas, kas, viņaprāt, radītu valsts destabilizācijas risku. Viņš sola samierināt sašķelto nāciju un risināt valsts dziļās ekonomiskās problēmas.

Politologi Porošenko augsto popularitāti saista ar viņa samērā "balto" biznesa un politisko pagātni. Viņa biznesa darījumi, vērtējot pēc Ukrainas standartiem, ir bijuši visnotaļ godīgi, salīdzinot ar metodēm, kuras bagātības saraušanai izmantoja citi Ukrainas miljardieri. Savukārt politikā viņš ir bijis elastīgs, jo ir atradies gan prorietumniecisko spēku nometnē, pēc Oranžās revolūcijas strādājot prezidenta Viktora Juščenko valdībā, gan radis vietu promaskaviskā Viktora Janukoviča valdībā.

Maskava apšauba Ukrainas prezidenta vēlēšanu likumību un uzskata, ka tās nevis mazinās, bet vairos saspīlējumu. Pie tā ir pastrādājuši arī bruņotie separātisti Doņeckas un Luhanskas apgabalā, ieņemot vēlēšanu iecirkņus. Ukrainas vēlēšanu komisija lēš, ka tādēļ nobalsot nevarēs divi miljoni no 36 miljoniem balsstiesīgo. Bet tas var kalpot par kārtējo ieganstu, lai Krievija apgalvotu, ka Kijeva ignorē austrumu iedzīvotājus. 

Visu rakstu lasiet piektdienas, 23.maija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits