Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Uzbrukumā Afganistānas cietumam nogalināti divi un ievainoti 24 cilvēki

Bruņotā uzbrukumā cietumam Afganistānas austrumos, Džalālābādā, svētdien vismaz divi cilvēki nogalināti un vēl 24 ievainoti, paziņojušas Nangarhāras provinces varas iestādes.

Uzbrukums, ko ievadīja mīnētas automašīnas sprādziens, vēl nav beidzies, un paredzams, ka upuru skaits var pieaugt. Drošības spēki sagūstījuši uzbrukuma laikā izbēgušos cietumniekus, bet cietuma apkaimē, ko aplenkuši īpašo uzdevumu spēki, vēl dzirdami šāvieni.

Atbildību par uzbrukumu pagaidām neviens nav uzņēmies, bet Afganistānas austrumos aktīvi darbojas gan talibi, gan džihādistu grupējums Islāma valsts.

Kā ziņots, Taleban un Afganistānas drošības spēki piektdien izsludināja trīs dienu pamieru saistībā ar musulmaņu Upurēšanas svētkiem (Eid al Adha).

Taleban pārstāvis Suhails Šahīns ziņu aģentūrai AP norādījis, ka talibi ar uzbrukumu Džalālābādā nav saistīti. "Mums ir pamiers, un mēs neesam iesaistīti nevienā no uzbrukumiem visā valstī," viņš uzsvēris.

Talibi noraidījuši jebkādu saistību arī ar ceturtdien notikušo spridzinātāja pašnāvnieka uzbrukumu Lougaras provincē, kurā viens cilvēks zaudēja dzīvību un vēl vismaz 40 tika ievainoti.

Uzbrukums Džalālābādas cietumam noticis dienu pēc tam, kad Afganistānas izlūkdienests paziņoja, ka īpašo uzdevumu spēku operācijā netālu no šīs pilsētas nogalināts džihādistu grupējuma Islāma valsts izlūkošanas dienesta vadītājs Afganistānā Assadulla Orakzai.

Svētdienas vakarā Afganistānas valdība aicinājusi talibus pagarināt pamieru.

Gan prezidents Ašrafs Gani, gan talibi iepriekš likuši noprast, ka tūdaļ pēc Upurēšanas svētkiem varētu sākties  ilgu laiku atliktās miera sarunas. Gani pārstāvis Sediks Sediki izteicis cerību, ka Taleban "atsauksies Afganistānas valdības soļiem miera procesā".

Februārī parakstītā Taleban un ASV miera vienošanās paredz, ka Afganistānas valdībai jāatbrīvo aptuveni 5000 ieslodzītie talibi, bet talibiem - 1000 sagūstītie valdības spēku karavīri.

Afganistānas Nacionālā drošības padome svētdien paziņoja, ka kopš piektdienas atbrīvoti vēl 300 talibu ieslodzītie, tādējādi kopumā atbrīvoto skaits jau pārsniedzis 4900. Talibi tikmēr norāda, ka savas saistības jau izpildījuši.

Vienlaikus Afganistānas varas iestādes atzīst, ka nav pilnvarotas atbrīvot vairākus simtus ieslodzīto, jo viņi pastrādājuši smagus noziegumus, bet sola, ka drīzumā tiks sasaukta vecajo sanāksme - lojadžirga, lai izlemtu viņu likteni.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits