Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Zinātnieki aicina mainīt PVO politiku tabakas kaitējuma mazināšanā

Lai mazinātu cigarešu smēķēšanas izraisīto nāves gadījumu skaitu, nozares vadošie zinātnieki un ārsti kopīgā vēstulē aicina Pasaules Veselības Organizāciju (PVO) pārskatīt līdzšinējo politiku smēķēšanas apkarošanas un mazināšanas jomā atbilstoši jaunākajiem zinātnes un medicīnas atklājumiem.

100 zinātnieki no 30 valstīm uzsver, ka jaunākie pētījumi pārliecinoši pierāda, ka bezdūmu produkti ir daudz mazāk kaitīgi par cigaretēm un ir efektīvs līdzeklis cigarešu smēķēšanas nodarītā kaitējuma mazināšanai visā pasaulē. Tāpēc PVO būtu jāiestājas par tādas veselības politikas īstenošanu, kas veicina tabakas tirgus pārveidošanu no augsta riska produktiem uz zemāka riska produktiem. Šāda politika palīdzētu visā pasaulē novērst miljoniem nāves gadījumu, kas ir saistīti ar cigarešu smēķēšanu.

Vēstulē1 nozares eksperti norāda, ka mūsdienu tehnoloģiskās inovācijas ir ļāvušas radīt alternatīvus bezdūmu produktus, ko iespējams efektīvi izmantot smēķētāju skaita samazināšanai un sabiedrības veselības uzlabošanai. Nozares eksperti vēstulē izvērsti izklāsta galvenos PVO politikas maiņas ieguvumus un sniedz rekomendācijas valstīm smēķēšanas kaitējuma mazināšanas jomā. 

Pētījumi pierāda, ka bezdūmu nikotīna produkti, kas nav saistīti ar tabakas dedzināšanu un dūmu ieelpošanu, piedāvā pierādījumos balstītus risinājumus kā mazināt smēķēšanas nodarīto kaitējumu. Vienlaikus gan ir jāņem vērā, ka arī šie jaunie un inovatīvie produkti nav bezriska un to ražošanā ir iesaistīta tabakas industrija. Tomēr, līdzšinējie pētījumi apliecina, ka nav zinātniska pamata atteikties no zemāka riska produktu izmantošanas tikai tāpēc, ka tos ražo tabakas kompānijas. Pārmērīga piesardzība nedrīkst kļūt par pamatu, lai liegtu smēķētājiem iespēju jau tagad no tradicionālajām cigaretēm, par kurām ir droši zināms, ka tās ir nāvējošas, pāriet uz bezdūmu alternatīviem produktiem. Tāpēc nav atbalstāma politika, kas aicina aizliegt vai pārmērīgi regulēt un aplikt ar nodokļiem elektroniskās cigaretes, karsējamo tabaku un bezdūmu tabakas izstrādājumus, kā arī jaunieviestos orālai lietošanai paredzētos nikotīna produktus, piemēram, nikotīna spilventiņus. 

Ņemot vērā to, ka ne visus cilvēkus iespējams pārliecināt pilnībā atteikties no smēķēšanas, efektīvs risinājums ir jauna mazāk bīstama uzvedības modeļa piedāvājums, smēķētājiem pārejot no cigarešu smēķēšanas uz bezdūmu produktiem. Šāda pieeja jau salīdzinoši īsā laika periodā var nodrošināt būtisku veselības risku samazinājumu. Līdzšinējā pieredze rāda, ka bezdūmu alternatīvu ierobežošana vai līdzīga regulējuma noteikšana kā cigaretēm ir uzskatāma par cigarešu tirdzniecības aizsardzību, kas sabiedrībai “nodara kaitējumu, jo veicina smēķēšanu”, uzsvērts Lielbritānijas Ārstu Karaliskās koledžas ziņojumā. Ir arvien vairāk pierādījumu tam, ka bezdūmu produkti spēj aizvietot un samazināt smēķēšanu, savukārt to ierobežošana, var palielināt cigarešu smēķētāju skaitu un līdz ar to arī kaitējumu, ko tās nodara cilvēkiem. 98% nāves gadījumu, kas saistīti ar tabakas produktiem, ir saistāmi tieši ar cigarešu smēķēšanu. 

Vēstuli parakstījuši nozares eksperti, zinātnieki un ārsti no Argentīnas, Austrālijas, Austrijas, Beļģijas, Kanādas, Kanāriju salām, Čīles, Kolumbijas, Čehijas, Ekvadoras, Francijas, Grieķijas, Indijas, Īrijas, Itālijas, Japānas, Meksikas, Marokas, Jaunzēlandes, Norvēģijas, Filipīnām, Polijas, Singapūras, Dienvidkorejas, Zviedrijas, Šveices, Tunisijas, Venecuēlas, Lielbritānijas un Amerikas Savienotajām Valstīm. Visi ir apliecinājuši, ka nekādā veidā nav saistīti ar tabakas industriju. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits