Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Zviedru sportista atklātība mudina ziņot par seksuālu izmantošanu

Zviedrijā dubultojies sūdzību skaits, kas saistīts ar seksuālajiem noziegumiem pret bērniem pēc tam, kad pirms divām nedēļām bijušais pasaules rekordists augstlēkšanā Patriks Šēbergs paziņoja, ka viņu savulaik seksuāli izmantojis paša treneris.

Sabiedriskā organizācija Bērnu tiesības sabiedrībā (BRIS) paziņojusi, ka trīs dienās pēc P. Šēberga paziņojuma tā saņēmusi 38 telefona zvanus, kas saistīti ar nepilngadīgo seksuālu izmantošanu. BRIS apgalvo, ka pagājušajā gadā ap šo laiku saņemti 19 šāda veida zvani, raksta The Local.

BRIS vadītājs Jērans Harnesks apsveicis leģendārā atlēta lēmumu pēc daudzu gadu klusēšanas atklāt savu baiso noslēpumu. «Ir svarīgi, ka slaveni cilvēki uzdrīkstas runāt par seksuālo izmantošanu,» domā J. Harnesks. «Līdz ar to citi cilvēki saprot, ka viņi nav vienīgie, kas ir cietuši.»

28. aprīlī dienas gaismu ieraudzīja trīskārtējā olimpiskā medaļnieka un pasaules čempiona P. Šēberga autobiogrāfija Tas, ko jūs neredzējāt, kurā viņš stāsta, ka tīņa gados viņam regulāri seksuāli uzmācies paša treneris un vēlāk arī patēvs Viljo Nousiainens.

Bijušais sportists grāmatā atklāj, ka V. Nousiainens viņu sācis seksuāli izmantot, kad P. Šēbergam bijuši 11 gadi. Tas noticis pēc tam, kad treneris uzsāka kopdzīvi ar zēna māti. «Es domāju, ka iemesls, kādēļ viņš uzsāka attiecības ar manu māti, bija dabūt mani. Lai varētu nodarboties ar savu «hobiju» mājās,» intervijā Zviedrijas televīzijai sacīja P. Šēbergs. Lai panāktu, ka zēns izģērbjas, V. Nousiainens teicis, ka veiks sporta terapiju, kas esot nepieciešama panākumu gūšanai.

Kad P. Šēbergam apritējuši 15 gadi, viņš nolēmis, ka viņa pazemošanai ir jāliek punkts. Kad treneris viņam mēģinājis uzmākties, pusaudzis draudējis, ka vērsīsies policijā. Kopš tā laika V. Nousiainens viņam vairs neesot pieskāries. «Es tajā laikā biju paaudzies un nedomāju, ka izraisīju interesi Viljo. Viņš deva priekšroku jaunākiem zēniem,» domā P. Šēbergs.

Viņš uzskata, ka nav bijis nedz pirmais, nedz pēdējais V. Nousiainena upuris. P. Šēberga domas apstiprinājis vieglatlētikas treneris Janiks Tregaro, kurš atklājis, ka slavenais sportistu audzinātājs seksuāli uzmācies arī viņam.

J. Tregaro atceras, ka tas sācies, kad viņš bijis aptuveni 13 gadu vecs un viņam bijušas problēmas mājās un viņš aizvien biežāk vērsies pēc palīdzības pie trenera.

J. Tregaro pateicas P. Šēbergam, kas tas atklājis bērnībā pārdzīvoto. «Ir grūti dzīvot ar noslēpumus, ko tu esi apglabājis dziļi sevī. Tādēļ es esmu priecīgs, ka noslēpumi ir atklāti,» stāsta J. Tregaro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits